My father always told me: Open your throat, open your heart and do not fear!” “ Ida Kelarová

Flyer “Everyone cn Sing” in English.

Ida zelf noemt deze workshop Everyone can sing en wil daarmee mensen het zingen “teruggeven”, die geloven, dat ze niet kunnen zingen. Het gaat Ida totaal niet om technische perfectie van het zingen, maar om het voelen van het lied. Als je je met de emotie van het lied verbindt, dan vindt jij je innerlijke stem, die niemand anders eerder hoorde. Deze stem leid je naar je diepe gevoelens, je ziel en kan emotionele verwondingen op sporen en zelfs helen.

Dit zingen vanuit de ziel zal ook voor de meeste ervaren zangers een openbaring zijn, aangezien wij in het Westen vooral technisch leren zingen. Binnen drie dagen laat Ida ons binnenste klinken als nooit tevoren. Daarbij zijn de driestemmige gearrangeerde Romaliedjes voor iedere liefhebber van Oost-Europese muziek om ervan te smullen zo mooi. Kortom, het word een onvergetelijk weekend voor iedereen van amateur tot pro. Het weekend sluiten we af met een concert, waar iedereen welkom is.

Hier een link naar Ida’s website, met een geweldige documentaire over de workshop! http://kelarova.com/en/everyone-can-singOver Ida Kelarová

Ida Kelarová is een bescheiden persoon en tegelijk een indrukwekkende persoonlijkheid, die niet gauw pronkt met haar successen en met wat ze allemaal al in het verleden heeft gedaan. In haar workshops wijd ze alle tijd en energie aan de deelnemers, om hun te laten voelen en begrijpen, wat zingen vanuit de ziel is.

Voor wie het nog niet weet: Ida Kelarova is geb. in Tsjechië. Haar moeder is Tsjech, maar haar vader, de bekende Tsjechische muzikant Koloman Bitto, was Roma. Dat was een zwaar bewaakt familiegeheim, want Roma zijn was en is een Tsjechië zeer beschamend. Ida’s talent werd toen ze vijf was ontdekt door haar vader, die tevens haar grootste leraar was. Hij leerde Ida diep van muziek te gaan houden en de taal van de muziek te begrijpen. Hij onderwees haar in de emotionele wijsheid die in de dieptes van de stem ligt en dat muziek het krachtigste universele communicatiemedium van deze planeet is. Hij zei altijd dat als Ida deze universele taal leerde, iedereen haar zou verstaan, waar ze ook was….

Ida studeerde Cello en Piano en ontdekte pas veel later, dat ze ook kon zingen. ( Haar zus Iva Bittova studeerde viool en is als “de zingende violiste” eveneens een heel succesvolle internationaal bekende muzikante die ook al door Nederland toerde met het Nederlands Blazers Ensemble.)

Ida begon een muzikale carrière op radio en tv in Tsjechië, maar op haar 28e ging ze Internationaal. Ze werkte bij een theaterproductie in Wales en daar ontdekte zij haar “Romastem”. Even later ging ze naar Copenhagen/DK als zangeres. Hier een lied van Ida en haar man Dezo/alias Romano Rat. In Copenhagen vroeg men haar steeds, hoe ze haar stem gebruikte en mensen wilden het graag van haar leren. Dus gaf Ida in 1984 haar eerste Stem-workshop in Christiania/Copenhagen. Dat was zeer succesvol en meer en meer mensen wilden van Ida leren zingen. Ida vond haar professie: sinds 1984 tourt zij met optredens en zangworkshops vooral door Noord- en Westeuropa en soms zelfs verder. Onderstaand een link naar een lijst met haar activiteiten en de plaatsen, waar ze overal al zangworkshops heeft gegeven. http://kelarova.com/en/ida-kelarova-in-datesida_group_small


Zingen en gezondheid

De workshop is bedoeld voor iedereen, die vooroordelen, gewoontes en angsten wil doorbreken, die ons ervan weerhouden diep in te ademen en gewoon te zingen. Zingen is noodzakelijk voor het leven en voor genezing. Gezonde omgang met zingen kan ons psychologische en spirituele immuniteit geven tegen fysieke, emotionele en mentale verstoringen in ons dagelijks leven.

…zingen is een vorm om je ziel uit te drukken …. zingen is een geschenk van God…. zingen heeft een spirituele waarde en een spirituele functie door ons hele en volledige Zelf te onderhouden, uit te drukken en te ervaren …. tranen en zingen …. alle emoties hebben spirituele waarde en hebben een potentiële positieve spirituele functie …. “      Ida Kelarova” In de westerse cultuur, sinds wij kinderen waren, zijn we opgevoed om braaf te zijn en heel vaak huilden we niet!!! … Waarom??? … Omdat er iets heel fout met je is, als je huilt …. maar in mijn Roma “gypsy” dorp vertelden ze mij: “Huil!!!” …. Waarom? …. Omdat er iets heel fout met je is, als je níet huilt…. Een Romany verloor zijn vader en uit één of andere reden kon hij geen traan huilen. De dokter zei tegen hem, dat het essentieel voor hem was om te huilen, anders zou zijn hart in elkaar zakken. Hoe dan ook, hij vond het te pijnlijk om te huilen, dus zong hij in plaats daarvan en zijn hart bleef gezond.”   Ida KelarováIedereen die zingt creëert. Omdat een lied een middel is om iemands waarheid te uiten, een manier naar de stem in de dieptes van ons innerlijke Zelf te zoeken. Dit is bijzonder waar voor “Gypsy” people. Daarom geloof ik, dat we meer over de diepte en de betekenis van Roma-songs zouden moeten leren, gewoon om een weg te vinden om onze dagelijkse pijn en vreugde door ons lied uit te drukken. “      Ida Kelarová