Inhoud van de Roma-zangworkshop en de visie van Ida Kelarová (nl)

De workshop word gegeven door Ida Kelarova en haar assistent Oto Bunda. Desoderius Duzda begeleid op de piano.

Ida, Dezo en Oto slagen erin, om binnen drie dagen jou binnenste te laten klinken als nooit tevoren. Je hoeft géén zangervaring te hebben. Iedereen die het behoefte heeft om deze workshop te volgen mag zich inschrijven.

“To live a creative life, to sing my song, I have to lose the fear that I won’t sing properly.” schrijft Ida Kelarova.

We zingen driestemmige Roma-liederen, geschreven en gearrangeerd door Ida Kelarova en Desiderius Duzda.

Middels zang, dans en verhalen brengt Ida ons in aanraking met de Roma-cultuur. De uitbundige levensvreugde, maar ook de enorme pijn van de Roma komt er als vanzelf in onze zang, wanneer Ida met ons werkt.

Het gaat Ida totaal niet om technische perfectie van het zingen, maar om het voelen van het lied. Als je het lied voelt, dan vindt jij je innerlijke stem, die niemand eerder hoorde. Deze stem leid ons naar onze gevoelens. Deze innerlijke stem was het, waar Ida de basisbron van het leven en de menselijke creativiteit vond.

Meer informatie over de kosten en aanmelding vind je hier.ida_group_small


…zingen is een vorm om je ziel uit te drukken …. zingen is een geschenk van God…. zingen heeft een spirituele waarde en een spirituele functie door ons hele en volledige Zelf te onderhouden, uit te drukken en te ervaren …. tranen en zingen …. alle emoties hebben spirituele waarde en hebben een potentiële positieve spirituele functie …. “      Ida Kelarova


Heb je zangervaring nodig?

Nee. Deze workshop is open voor iedereen van jullie, die vooroordelen, gewoontes en vooral angsten wil doorbreken, die ons ervan weerhouden diep in te ademen en gewoon te zingen. Zingen is noodzakelijk voor het leven en voor genezing. Gezonde omgang met zingen kan ons psychologische en spirituele immuniteit geven tegen fysieke, emotionele en mentale verstoringen in ons dagelijks leven.


” In de westerse cultuur, sinds wij kinderen waren, zijn we opgevoed om braaf te zijn en heel vaak huilden we niet!!! … Waarom??? … Omdat er iets heel fout met je is, als je huilt …. maar in mijn Roma “gypsy” dorp vertelden ze mij: “Huil!!!” …. Waarom? …. Omdat er iets heel fout met je is, als je níet huilt…. Een Romany verloor zijn vader en uit één of andere reden kon hij geen traan huilen. De dokter zei tegen hem, dat het essentieel voor hem was om te huilen, anders zou zijn hart in elkaar zakken. Hoe dan ook, hij vond het te pijnlijk om te huilen, dus zong hij in plaats daarvan en zijn hart bleef gezond.”   Ida Kelarová


 

De visie van Ida Kelarová:

Ida’s overtuiging is, dat iedereen kan zingen. Zij realiseerde zich dat gedurende 30 jaren van intensief (internationaal) werk met de stem, waar zij steeds meer mensen zag die ooit waren gestopt met zingen en daarom geloofden, dat ze werkelijk niet meer konden zingen.

Tijdens Ida Kelarova’s workshops krijgt iedereen de kans te zingen en geïnspireerd te raken door haar filosofie en unieke methoden.


Iedereen die zingt creëert. Omdat een lied een middel is om iemands waarheid te uiten, een manier naar de stem in de dieptes van ons innerlijke Zelf te zoeken. Dit is bijzonder waar voor “Gypsy” people. Daarom geloof ik, dat we meer over de diepte en de betekenis van Roma-songs zouden moeten leren, gewoon om een weg te vinden om onze dagelijkse pijn en vreugde door ons lied uit te drukken. “      Ida Kelarová


Wie is Ida Kelarova?

Ida’s talent werd toen ze vijf was ontdekt door haar vader Koloman Bitto, een gerenommeerde Roma muzikant. Haar vader was haar grootste leraar. Hij leerde Ida diep van muziek te gaan houden en de taal van de muziek te begrijpen. Hij onderwees haar in de emotionele wijsheid die in de dieptes van de stem ligt en dat muziek het krachtigste universele communicatiemedium van deze planeet is. Hij zei altijd dat als Ida deze universele taal leerde, iedereen haar zou verstaan, waar ze ook was….

Ida brengt haar diepe talenten zowel als performer als ook als zanglerares naar buiten.


Zingen maakt gezond!!!!

Zingen vanuit de diepte van je longen is de beste medicijn tegen depressies en het geeft je de moed die nodig is om het leven te leven. Vandaag beseffen steeds meer mensen, dat zingen een belangrijke remedie is tegen depressie en ziekte. Het is ook een belangrijk expressiemiddel voor onze persoonlijkheid en het helpt je om opgekropte emoties los te laten, die vastgehouden in ons lijf naar negatiefe energie getransformeerd worden.”     Ida Kelarová

Zing zoveel als je kunt, zing iedere dag, het bevrijdt alle insnoeringen van je lijf. Laat je zingen uit het diepste van je hart komen, nog dieper vanuit je ziel, laat de Stem je doorschudden van top tot teen. Als je ziel slaapt zing je alleen vanuit je hoofd. Laat het lied jóu zingen, vanuit jou hart, en dieper, vanuit je levensadem … en breng een waarachtige stem-connectie tussen jou innerlijke zelf en je uiterlijke zelf naar buiten …. met all je energie en vermogen je aan jezelf en het hele universum toe te wijden …. de meest verspilde dag is die aan welke we niet hebben gezongen.”     Ida Kelarová


Om een wat duidelijker beeld op Ida Kelarova en de workshop te geven publiceer ik hier even een uitgebreide, persoonlijke en zeer enthousiaste kijk op haar persoonlijkheid en de workshop, die ik in maart 2016 volgde.
 
Voor mij is Ida Kelarova de éérste grote persoonlijkheid
die levenswijsheden verteld en er ook zelf naar leeft. Zij is uiterlijk niet opvallend, maar als zij praat en helemaal als zij zingt, word duidelijk, dat ze niet zomaar iemand is. Als Ida ook maar één zin van een pijnlijk lied zingt, dan is de ruimte gevuld met pijn. Het gaat door merg en been. Als er vrolijk gezongen werd, was het net zo intens. Dezelfde ruimte verandert ineens in een dorpsfeest van lang geleden, waar de vrolijkheid, levenslust en verlijdelijkheid van afspat.
Ida is voor mij een gewone vrouw, zoals ik ook. Geen ster met allures, desondanks haar internationale zangcarriere, maar een gewoon mens, die totaal niet zijn best doet om zich beter voor te doen, dan ze is.
En dat hoeft ook niet, want dat wat ze kan, dat kan ze echt. Ida heeft veel gereisd, veel van de wereld gezien en 30 jaar heel veel
(ook internationale) zangworkshops gegeven. Het is duidelijk – Ida weet waar ze het over heeft.
Zelf zegt zij, dat haar wijsheden niet uit boeken of van andere leermeesters komen, maar dat ze al haar inzichten uit zichzelf heeft vergaard. De wijsheid van het hart. Dat, waarnaar velen van ons op zoek zijn, heeft zij al jaren geleden gevonden. En zij heeft de intentie om anderen te leren om eveneens deze bron van wijsheid te leren gebruiken. Liefde. Ida praat niet over liefde, zij doet “liefde”. Zo ervaar ik het althans. En ze is beslist niet altijd beleefd en “lovely”.
Ida is opgegroeid tussen de moderne cultuur en de cultuur van de Romani . Haar verhalen over haar Romani-familie raakten mij diep. De Romani kennen nog de wijsheden, waar wij naar decennia van welvaart weer naar op zoek zijn.
Ida probeert deze wijsheden voor ons “moderne”mensen weer toegankelijk te maken, voordat ook de Romani zelf ze vergeten zijn….
De Romani hebben een compleet andere kijk op de waarde van emoties, dan wij:
“…zingen is een vorm om je ziel uit te drukken …. zingen is een geschenk van God…. zingen heeft een spirituele waarde en een spirituele functie door ons hele en volledige Zelf te onderhouden,
uit te drukken en te ervaren …. tranen en zingen …. alle emoties hebben spirituele waarde en hebben een potentiele positiefe spirituele functie …. “ Ida Kelarova
 
 
” In de westerse cultuur, sinds wij kinderen waren, zijn we opgevoed om braaf te zijn en heel vaak huilden we niet!!! … Waarom??? … Omdat er iets heel fout met je is als je huilt …. maar … in mijn Roma “gypsy” dorp vertelden ze mij: “Huil!!!” …. Waarom? …. Omdat er iets heel fout met je is als je niet huilt…. Een Romany verloor zijn vader en uit één of andere reden kon hij geen traan huilen. De docter zei tegen hem dat het essentieel voor hem was om te huilen, anders zou zijn hart in elkaar zakken. Hoe dan ook, hij vond het te pijnlijk om te huilen, dus hij zong in plaats daarvan en zijn hart bleef gezond.” Ida Kelarová
 
 
Ida komt met haar man (Desiderius Duzda, vroeger Romano Rat, “Guitar player, vocalist, composer, one of the most significant personalities of the Romany culture”) en een jonge Roma-man (Oto Bunda, zanger en danser). De levenslust van dit trio, met veel humor, drama, erotiek en ook soms even nijdigheid spat ervan af.
Ik vond het bijzonder om mensen mee te maken, die continu met hun emoties en gevoelens verbonden zijn en deze niet verbergen uit angst, dan niet professioneel over te komen. Voor mij was het een ontmoeting die mijn kijk op het leven, de liefde en vooroordelen
over mensen uit andere culturen enorm heeft verbreed. Ik verheug me ontzettend op de volgende ontmoeting met Ida, haar man en Oto, en hoop ook dan weer iets van hun levensenergie mee te kunnen nemen, zei het door het zingen, door Ida’s verhalen of gewoon door samen te zijn met deze uitbundige mensen.