Als kind al wou ik popzangeres worden, maar mijn moeder zij dat dat alleen hele speciale mensen lukte. Ik was maar een eenvoudig meisje en zat daarom op pianoles. Dat geloofde ik braaf:

Er was dus geen reden om trots op mijn stem te zijn, concludeerde ik onbewust.

Maar ik kon wel voor mezelf doen wat ik het liefste wou: namelijk Zingen. Zingen, wanneer ik alleen was, werd een belangrijke uitlaatklap voor al mijn emoties. Met 22 jaar studeerde ik schoolmuziek, en zo langzaam aan ontdekte ik, dat mijn zingen wél gewaardeerd werd door anderen…. Juist omdat het voor mij zo privé, zo intiem was.  Het heeft lang geduurd, voordat ik er bewust van werd dat deze kwetsbaarheid oké en juist mooi is. Deze verbondenheid met mijn dieper zelf ervaar ik als de basis voor het grote, uitbundige zingen, zoals in de Soul en Wereldmuziek / folkmusic.

“Zingend kom ik in verbinding met mijn diepere zelf, en met onderdrukte kanten van mijn persoonlijkheid.”

Middels opleidingen, zangbijscholingen en persoonlijke dilemma’s heb ik mijn bewustzijn ontwikkeld voor de samenhang van lichaam, stem en ziel. Nu begrijp ik dat stem en persoonlijkheid héél nauw met elkaar verbonden zijn en dat onze verschillende stemkleuren de verschillende kanten van onze persoonlijkheid weerspiegelen. Hoe meer stemkleuren je ter beschikking hebt, hoe rijker je als mens word. Soms kwetsbaar, soms krachtig, soms verleidelijk, soms dramatisch, …..

Zanglessen hebben bij mij twee doelen:

  • a) je stem mooier laten klinken en beter leren gebruiken en
  • b) je bewustzijn over hoe je tegen jezelf aankijkt verruimen.

Want als je je stem wilt “verruimen”, moet zich ook het beeld dat je van jezelf hebt verruimen. Bij kinderen en adolescenten gaat dat automatisch, die zitten nog volop in de ontwikkeling, maar hoe ouder je word, hoe vaster vaak ook jou zelfbeeld is geworden. Je hebt een ego gecreëerd, waarmee je je identificeert en hoe jou omgeving je kent en waarneemt. Maar zingen wil je niet met een ego. De meeste 30+ers willen zingen omdat ze dan zichzelf voelen.

Je kunt je i.p.v. met je ego ook met je ziel, met je buikgevoel identificeren. Hoe vaker je in contact komt in je buikgevoel, hoe vaker je in contact bent met je ziel. Tijdens iedere zangles breng ik je weer in verbinding met je onderbuik, want daar is ook de zetel van je stem, je autonomiteit, je krachtbron.

Je ontdekt, wat het betekent om bij jezelf te blijven, terwijl je zingt. Je leert, hoe het voelt om “in jezelf te rusten”, wat er ook mag gebeuren.

Als je daarvoor openstaat, dan leer je een heleboel over jezelf tijdens de zanglessen.

Nu ben ik al lang een tijd als zangdocent, koordirigente en steeds zangeres heb ik van al mijn wensen en opleidingen mijn eigen specialisatie gemaakt. Ik treed op als zangeres en begeleid mij daarbij zelf op de piano. Alleen of met vriendinnen samen schrijf ik/wij eigen liedjes. Ik geef zang- en pianolessen, in groepsverband en individueel, ik leid koren en geef zangworkshops aan grotere groepen.

Mijn zanglessen en zangworkshops verbinden technisch zingen én bewustwording van de samenhang tussen stem en persoonlijkheid.

Alles wat ik ooit wou, maar toen niet kon, doe ik nu toch. Ik ben blij met mijn werk en help mensen graag verder met mijn expertise. Ik zie mijn manier van werken als een resultaat van  mijn muzikale opleiding, maar vooral als een resultaat van mijn persoonlijke ontwikkeling. Als je in de details van muzikale ontwikkeling geïnteresseerd bent kun je hier verder lezen. Als je in de details van persoonlijke ontwikkeling geïnteresseerd bent kun je hier verder lezen

                                                                     Veel plezier!