Een instrument bespelen is een fantastische hobby, dat je een leven lang gelukkig kan maken, Daarnaast hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen, dat zelf muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Wat sport voor het lichaam is, is muziekbeoefening voor de geest.

Tekening door Simone Albinus

Klassiek piano en piano lichte muziek

Ik geef les aan kinderen vanaf 6 of 7 jaar, ook in het Engels of Duits. Eerst leren we makkelijke liedjes op de piano spelen en de basis van noten lezen volgens een gebruikelijke pianomethode. Rond de leeftijd van 9 of 10 jaar verandert vaak het muzikale interesse. Een eigen muzieksmaak ontwaakt en het kind is duidelijk geboeid door precies “zijn muziek”. Van deze heerlijke energie maak ik als docent gebruik. (Meer informatie onder “repertoire”.) Sommigen kinderen hebben dan geen zin meer in het steeds complexer wordende noten lezen. Als zij het leuk vinden stappen we dan over op het pianospelen van akkoordsymbolen. Dan gaat er een nieuwe muzikale wereld open: de wereld van de popmuziek. Meestal kunnen ze binnen een aantal maanden hun favoriete liedjes op de piano spelen en erbij zingen. Prachtig om deze ontwikkeling mee te maken, want er groeit een muzikale persoonlijkheid, die zelf haar weg mag bepalen. Uiteraard kunnen we ook met de instrumentale muziek verder gaan. Maar ook daarin zullen eigen wensen een grotere rol gaan spelen. Gelukkig zijn van heel veel liederen vereenvoudigde versies te vinden.

Oefenen

Dagelijks oefenen is wenselijk. Het instrumentale spel moet geautomatiseerd worden, net als leren lezen of schrijven. Kinderen hebben het nodig, dat de ouders er toezicht op houden, dat ze oefenen. Goed werkt het om het oefenen een plek in de dagritme te geven, bijvoorbeeld voor het eten of voor het gamen of tv-kijken. Een kind vindt het meestal fijn, als de ouders in de buurt zijn als ze gaan oefenen. Lovende woorden doen wonderen! Laat steeds weer zien, dat het je raakt als je kind vol plezier met zijn instrument speelt. Ook al is het niet altijd hetgeen de docent heeft opgegeven. Het is juist heel fijn, als de kinderen op eigen initiatief wat proberen. Een instrument is een vriend.

Bekijk hier een opname van een pianoleerlinge. https://youtu.be/nmUjXguE7QI

Repertoire zelf kiezen

Bij zangwerkplaats Janina Stopperka mag je je eigen repertoire kiezen (maar het hoeft niet). Ook kinderen. Kinderen hebben vaak melodietjes in hun hoofd. Zij vinden het heel leuk, om die op de piano te kunnen spelen. Wat de leerling wil leren is heel belangrijk voor de motivatie om steeds te oefenen. En daarom is het een belangrijke leidraad in mijn pianolessen. Ik doe mijn best om bladmuziek te vinden en iets te moeilijke muziek te vereenvoudigen of in te korten, zodat het toch gespeeld kan worden.

Songwriting

Er is niets leerzamer, dan je eigen liedjes schrijven en willen begrijpen hoe de klankwereld in elkaar zit. Als kinderen er interesse in hebben, dan leg ik hun de wereld van akkoordfamilies en toonladders uit. En gaan we samen op een creatieve reis.

Combinatieles Piano lichte muziek + zang

Aangezien ik zowel zang- als pianodocent ben en zelf ook optreed als “pianozangeres” geef ik graag les aan tieners en kids, die zichzelf op de piano willen begeleiden. De wensen van de leerling volgen wij: De leerling mag zelf liedjes kiezen. Soms ligt de focus meer op de zang, soms meer op het pianospel. De ervaring leert, dat de zangstem als vanzelf mee ontwikkeld met de pianovaardigheden. Dan heb ik het over ritmegevoel, toonzuiverheid, harmonisch begrip. De klank van de zangstem heeft soms wel aandacht nodig, vooral als het over volume maken gaat. Daar help ik de leerling graag mee verder.

Pianoles voor volwassenen

Ook volwassenen kunnen uiteraard pianolessen bij mij volgen, op dezelfde manier.

Strippenkaarten

Ik werk met strippenkaarten. Er wordt alleen voor die lessen betaald die ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Afhankelijk van de leeftijd van het kind adviseer ik lessen van 20 of 30min

Strippenkaart Kind wekelijkse lessen: 12 x 20min = €168, 12 x 30min = €225

Strippenkaart Volwassene wekelijkse lessen : 12 x 20 min = €192

Strippenkaart Volwassene in vrij ritme, 10 mnd. geldig: 4 x 30 min = €120 of 8 x 30 min = €220 of 12 x 30 min = €300

Stichting Leergeld: Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen de pianolessen en piano-zanglessen bijna volledig vergoed krijgen (20min-lessen). Meer informatie over Stichting leergeld vindt je hier : https://www.leergeld.nl/enschede/

De kids oefenen graag voor een voorspeeluurtje

Voorspeeluurtjes vindt ik erg belangrijk, want hoe vaker je het doet hoe gewoner je het vindt. Plankenkoorts heeft dan minder kans. Een foute noot is niet erg , als je maar je plezier in muziek maken met de wereld deelt. Drie keer per jaar spelen mijn pianoleerlingen voor ouders, familie en kennissen. 

Proefles

Als je interesse in een proefles hebt, of meer informatie wilt, mail dan aan zangwerkplaats[at]outlook.de. Kosten proefles: kind gratis, volw. €10.