Het RomaZangweekend is helaas geannuleerd i.v.m. Corona. Als je op de hoogte wilt blijven over een eventueel nieuwe datum stuur mij een mail.
Dit unieke Roma zangweekend vindt in 2020 van 30 okt. t/m 1 nov. plaats. Hier en persoonlijke uitnodiging van Ida Kelarová zelf:
Dear friends,
We would like to invite you to attend the workshop that will happen 30, 31 october and 1st november 2020. We feel a deep need to share our work in this time, that it’s quite demanding for everyone . We feel it’s important to go deeper, to open our hearts, to sing and to heal, not just our innerselves but also the whole world, that need to be healed. To go out, to use the Voice, and our emotions, in order to stay strong and grounded . We have the songs and music . Let’s meet and connect . We need to connect, we need to feel, we need to create . We are looking forward .
With our love and gratitude Ida and Desiderius
Klik hier voor workshoptijden, kosten en aanmelding
Klik hier voor meer inhoudelijke informatie
De Tsjechische Romazangeres Ida Kelarová ontwikkelde dit zangweekend, toen zij ca. 30 jaar geleden in Kopenhagen leefde. Na afloop van haar concerten werd zij vaak gevraagd, om deze expressieve manier van zingen in workshops te leren. Dat deed Ida en mensen waren er heel dankbaar voor. Haar aanpak in lesgeven is anders dan wij westerlingen gewend zijn. Kelarová leert ons zingen vanuit onze diepe ziel, recht uit het hart, zonder tussenkomst van het verstand. Zingen wordt door Ida Kelarová beschouwt als een universele taal, die het ons mogelijk maakt, onze diepe gevoelens met anderen te delen. Zingen wordt door de Roma’s gezien als een manier om diepe pijn, woede en angst te kunnen aanvaarden. Roma zang is daarom niet alleen dramatisch mooi, maar het is ook helend voor de ziel, want deze vorm van zingen zet je in staat om moeilijk verwerkbare gevoelens te kunnen aanvaarden i.p.v. te moeten vluchten voor gevoelens, omdat je er geen raad mee weet. Het volk van de Roma’s is in de afgelopen eeuwen heel veel leed aangedaan, en de Holocaust in de Tweede wereldoorlog was lang niet het einde van de ellende. Desondanks de achtervolging hadden de Roma’s altijd een rijke muziekcultuur, waar de levensvreugde van af spatte. De Gypsy’s waren altijd al een inspiratiebron voor kunstenaars. Maar de traditionele Roma cultuur heeft het niet gemakkelijk: Roma’s, die aan hun tradities vasthouden leven deels onder schrikbarende omstandigheden in settlements. Wie daar uit wil breken om een beter leven binnen de Tsjechische maatschappij te leiden, moet zijn afkomst verloochenen om werk te kunnen vinden.
Ida Kelarová is een ambassadrice voor de Romacultuur in de wereld. Als internationaal bekende zangeres zorgde zij ervoor, dat mensen over de hele wereld traditionele Roma muziek leerden kennen en waarderen. Als zangdocente geeft zij zangweekenden over de hele wereld om mensen te laten ervaren hoe helend het is om Romaliederen te zingen. Haar jongste project is om Roma Kinderen de integratie in de Tsjechische maatschappij mogelijk te maken door in een professioneel Roma kinderkoor mee te zingen, dat samen met het Philharmonisch orkest Praag niet alleen op de grootste podia in Tsjechië optreed, maar ondertussen in heel Europa. Onlangs werd Ida Kelarová tot erelid van de Zweedse Koninklijke Muziekacademie benoemd voor haar verdiensten om het behoud van de muzikale rijkdom van de Roma’s.
Maar het gaat Ida niet alleen om de Roma muziek: zij noemt zingen de meest universele taal der mensheid, die onbegrip onmogelijk maakt, omdat zingen het hart laat spreken.
My father always told me: “Open your throat, open your heart and DO NOT FEAR!” Ida Kelarová
Wil je meedoen met het Roma zangweekend? Zangervaring is NIET nodig. Ida’s missie is juist de mensen duidelijk maken, dat iedereen kan zingen, als je maar bereid bent je emoties klank te geven. Zingen is helend en een unieke bron van gezondheid, die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn (ook voor degenen, die ooit te horen hebben gekregen, dat ze niet kunnen zingen) !
Klik hier voor workshoptijden, kosten en aanmelding
Klik hier voor meer inhoudelijke informatie
You must be logged in to post a comment.