Ik vind, dat Ida’s bijzonder initiatief vanuit de Romacultuur veel meer steun vanuit het Westen nodig heeft. Tegelijk vind ik, dat het werk van Ida Kelarova een enorme kans bied om op een andere, niet westerse manier naar de helende kracht van zingen en muziek te kijken. Onze Westerse zangcultuur is in het verleden vaak misbruikt om mensen, om het volk te manipuleren. O.a. daarom hebben velen een hekel aan de Duitse en ook Nederlandse volksmuziek gekregen. Romamuziek is niet toevallig zo anders: De Roma hebben nooit oorlog gevoerd, nog zijn ze rijk geworden door grootschalig anderen uit te buiten. Wat een bijzondere kracht schuilt in deze mensen, dat ze nog steeds kunnen lachen en vrolijk zijn ! Zingen, dansen, musiceren en hun gevoelens daardoor laten stromen: dat is één van hun remedies tegen depressie en wanhoop.
 
Hier een link naar de website met meer informatie over Ida Kelarova en haar workshop: https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/kosten-en-aanmelding-ida-kelarova/
 
Roma’s zingen vanuit hun hart, en dieper nog, vanuit hun ziel. Dat kun je horen en vooral voelen. Zingen, musiceren en dansen is voor de Roma een belangrijke manier om hun emoties en diepe gevoelens een plek te geven.
 
Kelarova houd met heel haar hart van de Roma en hun cultuur. Haar grote doel is om de levensomstandigheden van de Roma in de Romaghettos van Slovakije en Tsjechië te verbeteren. Ze werkt vanuit twee invalshoeken. Aan de ene kant doet zij projecten met “Gadjo’s” ( de niet-Roma’s), zoals dit Roma-zangweekend, om “het westen”/ons te laten begrijpen, dat de Romacultuur zeer waardevol kan zijn in een wereld die naar vrede verlangt. Van de Roma manier van omgaan met diepe gevoelens valt voor ons westerlingen veel te leren. Want de Roma’s hebben een cultuur, waarin gevoelens niet verdrongen hoeven te worden, tot je van binnen knapt, maar bij de Roma spelen gevoelens een belangrijke rol in het leven. Verdrongen gevoelens maken je ziek, daarom mag een ook een Roma-man huilen en een Roma-vrouw word serieus genomen, wanneer ze boos wordt.
 
Ida Kelarova is een bekende zangeres in Tsjechië. Ze treed op grote podia en geeft interviews op de Tsjechische televiesie. Deze bekendheid gebruikt zij om de situatie van de Roma in Tsjechië te verbeteren. Roma’s zijn een ongeliefde minderheid in Tsjechië en Slovakije, die in Ghetto’s leven, een slechte naam hebben en waar de algemeenheid zich voor schaamt. Als een Roma een fijn, normaal leven wil leiden, gaat hij meestal zijn afkomst verzwijgen, want anders word werk vinden en huis huren heel moeilijk.
 
Kelarova heeft dus de stichting “Miret” opgericht. Zij heeft een fantastisch project samenwerkingsproject initieert tussen haar Roma-kinderkoor “Chavorenge” en het Slovakische filharmonische orkest van Brno. Deze kinderen, die Kelarova uit verschillende Roma-ghetto’s in Slovakije bij elkaar haalt, zingen dan meerstemmige Romaliederen en dansen er soms bij in een grote concertzaal voor een publiek, dat de Romamuziek waardeert. Kelarova’s hoop is, dat de Romacultuur niet uitsterft, maar dat er een nieuwe generatie Roma’s opgroeit, die weer trots kunnen zijn op hun roots. Misschien net als de indianen in Noordamerika.
 
Het is een onderwerp, dat mij persoonlijk erg raakt, en ik zou voor Ida en voor alle Roma’s willen, dat zij meer hulp en ondersteuning vanuit het Westen kregen, zodat we samen naar een vredige wereld kunnen toewerken.
 
Dus – als je Ida Kelarova en haar werk wilt leren kennen, kom dan van 10-12 november naar Neede.
 
Meer inhoudelijke informatie over het Zangweekend en het aanmeldingsformulier vind je op mijn website.
 
https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/kosten-en-aanmelding-ida-kelarova/
 
Een hartelijke groet van
 
Janina Stopperka