Als ik diepdroevig ben huil ik. Dat voelt heel fijn en lucht ontzettend op. Ik voel me daarna schoongespoeld. Een paar jaar geleden nog had ik slecht contact met mijn emoties. Ik miste het ontzettend, maar ik kwam niet bij mijn eigen drama, mijn boosheid, mijn pijn, mijn wanhoop en ook niet bij mijn intense liefde. Toen mijn oudste werd geboren ging een wereld van gevoelens voor me open. Ik voelde heel veel liefde, behoefte om te beschermen, behoefte om hem de schoonheid van de natuur te laten zien.

Toen mijn jongste werd geboren ging de wereld van emoties voor me open. Eindelijk voelde ik me verbonden met mijn ziel. Ik had super veel inspiratie, maar ik leerde ook intense boosheid en intens verdriet kennen. En ik voelde oneindige liefde en juist daardoor oneindige angst.

Ik kan mijn emoties, mijn persoonlijke drama, zeer waarderen. Daar, waar ik vroeger lichamelijk ziek werd van de stress, omdat ik niet durfde “nee” te voelen, daar voel ik nu de noodzaak om mijn negatieve emoties te uiten. Met het risico, dat mensen mij een verschrikkelijke heks vinden. Maar ik ben lichamelijk nog nooit zo in orde geweest als nu. Ik ben er trots op, dat ik het risico durf te nemen, dat anderen mij  misschien niet meer zullen mogen als ik mijn grens aangeef.

Ik heb mijn schaduw ontdekt, mijn slechte gevoelens. Ja, ik denk soms slecht over anderen, over mijn ouder, zelfs over vriendinnen. Dat zijn mijn emoties, die even gehoord willen worden. Er zit een klein meisje in mij, dat ontzettend erna verlangt om geprezen te worden en daarom doet ze zo haar best. Er zit nog een klein meisje in mij, dat alleen maar wil klagen, over alle ellende die de mensheid is overkomen, beginnende in mijn eigen gezin, mijn eigen familie, mijn eigen volk. En er zit ook een wijze vrouw in mij, die steeds weer de goede antwoorden paraat heeft en die de hele wereld in een notendopje kan proppen en mij duidelijk maken, dat alle ellende een illusie is. Er is Liefde op deze wereld, heel veel liefde. Maar liefde is iets wat je alleen kunt voelen als je hart open is. Op momenten, dat mijn hart dicht zit, omdat ik in de pijn van gisteren of van zonet ben blijven hangen, op deze momenten is er frustratie. “Het” stroomt dan niet meer. Er zit een propje in mijn flow. Mijn pijn kan niet wegstromen, zolang ik er geen tijd voor neem.

Zingen helpt mij hierbij intens, maar ook wandelen, alleen zijn.

Janina_klein

Stel, ik voel pijn en frustratie. Als ik dan een diepdroevig lied zing, geef ik me even over aan mijn pijn. Ik moet huilen van het droevige liedje, dat versmelt met mijn eigen pijn. En ik zing het “energiepropje” dat mijn flow verstopte dus gewoon weg. Ik kan ook een boos lied zingen en daarmee mijn “energiepropje” weg zingen. Daarna voel ik me gereinigd en dus weer schoon. De overtollige emoties hebben een plek gekregen, ze mochten “uitrazen”. Heerlijk. Dit noemden de Oude Grieken de Catharsis. Trouwens soms kunnen ook zogenaamd positieve emoties je energiestroom verstoppen. Gevoelens, die in onze maatschappij niet horen. Eigenlijk zijn er geen positieve of negatieve emoties. Alle emoties hebben ons iets belangrijks te vertellen, het is maar hoe je het bekijkt.

Je kunt je ellendig gevoel misschien niet helemaal weg zingen, maar wel leren het te transformeren. Want zoals de boeddhisten weten is de waarneming van je omgeving een weerspiegeling van je binnenwereld, van je eigen ideeën over de wereld. Dus alle liefde die er te voelen op deze wereld heeft de oorsprong in jezelf. Alle liefde begint bij de liefde voor jezelf. De kern van ieder gevoel is liefde. Bij negatieve gevoelens lijkt de liefde verdwenen te zijn, net als de zon soms dagenlang niet te zien is. Maar diep in je hart kun je alsnog de liefde voor jezelf voelen. Liefdevol kun je naar je daden kijken, naar jou pogingen om het geluk te vinden, liefdevol zie je hoe je de pijn in je leven probeert op te lossen, hoe je steeds weer een nieuwe uitdaging op je pad krijgt, hoe je struikelt, maar toch iedere keer weer opstaat en doorgaat. Eigenliefde is net als een klein vuurvonkje. Hoe harder je erin blaast, hoe meer warmte het vonkje geeft.

Deze liefde voor jezelf kan niemand je ooit afpakken, als jij maar begrip hebt voor je eigen vergissingen en blijkbare domheden. Jij kent jezelf het best, jij kunt weten als geen ander, hoe moeilijk je het soms had en waarom je dus bepaalde fouten maakt, waar anderen met gemak overeind blijven. Wij zijn hier op aarde om te leren lief te hebben en te helen. Onszelf, onze kinderen, onze ouders en de mensen, die onze hulp nodig hebben.

Iedereen heeft een talent, waardoor hij zijn liefde kan laten stromen. Als je je toestaat dit talent te ontwikkelen, ook al levert het je geen materiële rijkdom op, dan kom je in je flow. Je voelt vrede en liefde voor jezelf. Je doet vóór of samen met anderen dat, wat je het liefste doet. Jou plezier daarbij is aanstekelijk. Mensen raken geïnspireerd door jou goede vibes en kaatsen hun goede vibes terug. Nu ben je in de flow met jezelf, en als gevolg daarvan in de flow met anderen. Je voelt je intens verbonden met je medemensen en ook je medemensen zullen zich vroeger of later van hun liefde voor zichzelf bewust worden. 

Je bewust worden van iets tot nu toe onzichtbaars, begint altijd met ontdekken van het piepkleine zichtbare stuk.

Als je het eerste stuk van je eigenliefde (niet te verwisselen met zelfverliefdheid) hebt ontdekt, leer je langzaamaan om het zelfstandig te vinden in het chaos van je emoties. Want eigenliefde ziet er heel anders uit, dan de meesten denken. Eigenliefde is begrip voor al jou emoties, daden en gedachtes. Geen afkeuring van jezelf meer, maar compassie, alsof je je eigen liefdevolle moeder bent. Als je eenmaal begrepen hebt, wat eigenliefde is zal je uiteindelijk je eigenwaarde ook zonder begeleiding van een coach, therapeut of goede vriendin kunnen vinden. Vanaf dat moment zal de waardering voor jezelf, de liefde voor je innerlijke kind steeds verder groeien.

Jij stuurt je leven die kant op, waar het goed voelt. Vertrouwen op je intuïtie is daarbij van het grootste belang. Intuïtie is het waarnemen van de subtielste emoties in jou en ze te laten vertellen, wat ze willen zeggen. Als je naar je innerlijke stem leert luisteren, zul je zien, dat je de juiste beslissing op het juiste moment neemt. Je leven komt in de uplift, je boekt successen en de liefde in jou stroomt. Je voelt genoegen en je bent voldaan als je s’avonds naar bed gaat. Je lichamelijk conditie verbetert, want je bent graag actief met de dingen die je fijn vind.

Kortom – het leven is goed genoeg en jij zit lekker in je vel.

Aanmerking: Mijn zanglessen zijn absoluut geen garantie voor deze uplift, je moet het eigenlijk helemaal zelf doen. Het kan snel gaan om je eigenliefde te ontdekken, maar het kan ook langer duren. En misschien helpt het zingen wel niet, maar het geeft toch veel inzicht over emoties en je leert een lied intuïtief aan te voelen. En liedjes zijn oefeningen voor het ware leven.