Lieve zangvriend/in,

Mijn nieuwsbrieven hebben de bedoeling om jullie op de hoogte te brengen van mijn nieuwe aanbod en soms blog ik daar graag wat bij. Heel veel opbouwends heb ik in deze tijden helaas niet te melden, maar soms is het ook mooi om eerlijk te mogen zeggen, watten je om gaat. Als je liever alleen mijn nieuwe aanbod wilt zien scrol dan door tot na het plaatje met de text en akkoorden van Our Magic is our giveaway.

Voor kunstenaars zijn dit zware tijden, zeker voor kunstenaars die hun brood ermee verdienen om hun kunst met anderen te delen. Maar gelukkig zijn kunstenaars ook vaak een soort magiërs, die uit niets iets kunnen maken, die voor momenten illusies kunnen wekken en taferelen laten ontstaan, die er eigenlijk niet zijn. 

Ik geef toe – ik heb het best zwaar sinds Corona. Niet zo zeer financieel, want zolang ik en mijn gezin kunnen eten en de huur betalen heb ik nog voldoende.  Maar mijn bestaansrecht als muzikant wiebelt. Dat, wat ik als zo belangrijk acht voor de mensheid (ja, zo groot is het voor mij!), namelijk door middel van samen zingen een gemeenschap vormen, waarin je al zingende mag laten zien met je lief en je leed, waar je vriendschappen opdoet, waar je elkaar inspireert, een soort veilige ruimte waarin je kwetsbaar mag zijn, dat wordt nu gerangschikt na de lichamelijke gezondheid. 

Sinds bestaan van de beschaving weet men (ook al is het niet wetenschappelijk bewezen 😉 dat samen zingen enorme kracht geeft op spiritueel en emotioneel niveau en daaruit voortvloeiend ook op lichamelijk niveau. Zingen heeft de kracht om je voor een moment in een ander toestand van zijn te brengen, om je even los te maken van je dagelijkse aardse bestaan. 

Veel mensen, die bij mij zingen hebben deze helende kracht al aan eigen lijve mogen ondervinden en ik ben dan ook heel blij, dat iedereen trouw verder ging met de lessen en repetities en tevreden was met wat ik aanbood. Ik zelf echter werd er bestwel verdrietig van dat ik het echte contact met iedereen moest missen, mijn enthousiasme waarmee ik zo graag nieuwe liedjes en mijn muzikale inzichten met jullie deel werd steeds minder. Tot er in juni gelukkig wel weer een aantal mensen persoonlijk langskwamen om te zingen. Wat was dat heerlijk.…

En nu begint de tweede Coronagolf en is het maar afwachten hoe zich alles ontwikkelt. Ik heb nieuwe ideeën, ik heb behoefte om met jullie samen muziek te maken. Ik wil niet dagelijks de feiten meer checken over Corona en haar verspreiding. De magie, de verbondenheid met onze innerlijke natuur, met onze ziel, die hoop ik de komende maanden terug te vinden – samen met jullie!


Our magic is our giveaway
Dit is een mooi mantra van de oeroude mantra-groep PRANA. Nog uit de tijd van de cassettebandjes. Wel supermooie pure opnames en liedjes. Deze kun je ook makkelijk op een instrument begeleiden, akkoorden staan ertussen. 


Nieuw: SWINGEND-NAAR-JE-WERK-koor

Op dinsdag 6 oktober start mijn nieuw project, het is een soort voortzetting van Singin’ for Peace, waarmee ik helaas ga stoppen. We zingen eenvoudige wereldmuziek en mantra’s. Op de voorgrond staat het plezier in zingen en het, al zingende, legen van je hoofd. Er wordt dan ook niet naar noten gekeken of partijen gestampt, maar ik help jullie om zelf tweede stemmen te verzinnen. We gaan op een heel eenvoudig niveau samen liedjes improviseren. Een creatief koor dus.

We zingen wekelijks op dinsdag samen van 8.15-9.15u, zodat je daarna nog de hele ochtend hebt om dingen te doen. Meer informatie op mijn website.

Dit project is de voortzetting van Singin’ for peace, want daar ga ik mee stoppen.

Wereldvrouwenkoor The Sista’s zijn alweer begonnen op 13 augustus. Wij staan voorlopig nog buiten op het plein van de Zessprong te zingen. Het gaat aardig. We hebben op 19 september zelfs een klein optreden tijdens de Vredesmars in Deventer om 11.15u voor de Lebuïnuskerk. 

En er is ruimte voor nieuwe leden. Op 24 september houden wij een Open repetitie. Wie interesse heeft om mee te doen kan een mail sturen naar j_stopperka@hotmail.com.

UkuSingers – jaarproject (voorheen The Buskers)

Is eens in de maand op zondag.  Er is een beginnersgroep en een gevorderdengroep. Iedere groep heeft steeds 3 modules/ 3 x 30min-lessen met pauzen ertussen. De modules voor beginners zijn Pop/Rock, Mantra/wereldmuziek en 5 ukuSongs en voor de gevorderden Mantra/wereldmuziek, 5 ukuSongs en Jazz/Soul. Er is dus overlap. Meer informatie op mijn website.

Het JazzSingers-project start op 22 September om 19.30u met een Open les. Meedoen? Stuur een mail naar j_stopperka@hotmail.com

Individuele zanglessen, pianolessen en ukulelelessen voor kinderen en volwassenen.

Het RomaZangweekend met Ida Kelarová in maart kon door de Lockdown niet doorgaan. Het is verplaatst naar 30 ok – 1 nov 2020. Er zijn nog plekken beschikbaar. Hier een persoonlijke mededeling van Ida zelf: 

Dear friends,

We would like to invite you to attend  the workshop that will happen 30, 31 October  and 1st November 2020. We feel a deep need to share our work in this time, that it’s quite demanding for everyone . We feel it’s important to go deeper, to open our hearts, to sing and to heal, not just our inner selves but also the whole world, that need to be healed. To go out, to use the Voice, and our emotions, in order to stay strong and grounded. We have the songs and music . Let’s meet and connect . We need to connect, we need to feel, we need to create . We are looking forward .

With our love and gratitude

Ida and Desiderius


Coronamaatregelen op de Zangwerkplaats.

Ik wil jullie graag even op de hoogte stellen in hoeverre ik voor een gezond klimaat in mijn ruimte zorg. Voor zingen in groepen in binnenruimtes word aangeraden om 1,5m afstand te houden en zoveel mogelijk te luchten. Mijn zangwerkplaats heeft een oppervlak van 54m2 en is 4m hoog. 1,5m-vakjes: Ik heb 1,5m-vakjes afgetaped. Zo kan iedereen zelf de juiste afstand in de gaten houden. Frislucht: De ramen staan 24/7 open in mijn ruimte, behalve als er gezongen wordt. I.v.m. de buren moet ik de ramen tijdens het zingen gesloten houden. Luchten: Uiterlijk na 60 min. ga ik de ramen en deuren wijd open zetten, zodat alle lucht even vernieuwd wordt. Luchtreiniging met etherische olie: de hele dag door heb ik een diffuser aan met een krachtige etherische olie-mix, om de lucht te reinigen. Bij klachten thuis blijven: Mensen, die verkoudheidsklachten hebben moeten thuis blijven. Aangezien er heel goed door de GGD wordt bijgehouden met wie een Corona-geïnfecteerde in aanraking was en degenen daarvan op de hoogte gesteld worden, lijkt het mij veilig om met de bovengenoemde condities in mijn ruimte te zingen. 


Afhankelijk van hoe zich alles ontwikkelt zou ik graag dinsdag 15 december weer een jaarafsluiting met iedereen willen vieren. Ik houd jullie op de hoogte!

Ik hoop je gauw weer op de zangwerkplaats te ontmoeten,

Een lieve groet van Janina

PS: Deze nieuwsbrief hoeft niet per se een éénrichtingsverkeer te zijn. Ik vindt het leuk om weleens te horen hoe het met je gaat!

Toegift: