Een instrument bespelen is een fantastisch hobby, dat je een leven lang gelukkig kan maken. Daarnaast hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen, dat zelf muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen.
Wat sport voor het lichaam is, is muziekbeoefening voor de geest.

Klassiek piano en piano lichte muziek

Ik geef les aan kinderen vanaf 6 of 7 jaar, ook in het Engels of Duits. Eerst leren we makkelijke liedjes op de piano spelen en de basis van noten lezen volgens een gebruikelijke pianomethode. Meestal verandert rond de leeftijd van 9 of 10 jaar het muzikale interesse. Een eigen muzieksmaak ontwaakt en het kind is duidelijk geboeid door precies “zijn muziek”. Van deze heerlijke energie maak ik als docent gebruik en ik probeer liedjes te vinden, die het kind inspireren en die het heel graag wil leren spelen. Dat kan betekenen, dat we akkoorden leren spelen en daarbij zingen, maar het kan ook instrumentale muziek zijn. Van heel veel liederen zijn vereenvoudigde versies te vinden.

Kids oefenen wel drie keer vaker voor een voorspeeluurtje

Voorspeeluurtjes vindt ik erg belangrijk, want hoe vaker je het doet hoe gewoner je het vindt. Plankenkoorts heeft dan minder kans. Een foute noot is niet erg , als je maar je plezier in muziek maken met de wereld deelt. Drie keer per jaar spelen mijn pianoleerlingen voor ouders, familie en kennissen. 

Songwriting

Er is niets leerzamer, dan je eigen liedjes schrijven en willen begrijpen hoe de klankwereld in elkaar zit. Als kinderen er interesse in hebben, dan leg ik hun de wereld van akkoordfamilies en toonladders uit. Vanuit improvisatie gaan we samen op een creatieve reis. We leggen de composities als opnames vast. Wie zin heeft, mag het opschrijven op zijn eigen manier of in noten.

Combinatieles Zang-piano lichte muziek

Aangezien ik zowel zang- als pianodocent ben en zelf ook optreed als “pianozangeres” geef ik graag les aan tieners en kids, die zichzelf op de piano willen begeleiden. De wensen van de leerling volgen wij: De leerling mag zelf liedjes kiezen. Soms ligt de focus meer op de zang, soms meer op het pianospel. De ervaring leert, dat de zangstem als vanzelf mee ontwikkeld met de pianovaardigheden. Dan heb ik het over ritmegevoel, toonzuiverheid, harmonisch begrip. De klank van de zangstem heeft soms wel aandacht nodig, vooral als het over volume maken gaat. Daar help ik de leerling graag mee verder.

Proefles voor kids gratis. Meer informatie over de lessen en tarieven vindt je als je hier naar beneden scrolt.

Naast piano- en zanglessen heb ik verschillende zangprojecten, zoals 

Wereldvrouwenkoor The SISTA’s – Wereldmuziek vanuit de vrouwelijke onderbuik

de JazzSingers – solo jazz met een groep 

ukuSingers – maandelijks ukulele-project met iedere keer nieuwe liedjes (wereldmuziek en soul)

ukuTeens – wekelijks ukuleleorkest voor tieners (webpage is nog in de maak)

Wil je de nieuwsbrief van Zangwerkplaats Enschede ontvangen? Schrijf je hier in!

* indicates required