Wil je kind piano leren spelen, zet dan thuis wat vaker pianomuziek op.

Muziek beluisteren en repertoire zelf kiezen

Dat je je eigen repertoire mag kiezen vindt ik heel belangrijk voor de muzieklessen met kinderen. Het kan natuurlijk niet altijd, en niet iedereen wil dat, maar muziek is de taal van het hart. En muziek die je in je hart wil je graag zelf kunnen spelen. Deze muziek is voeding voor je ziel en voor iedereen weer anders. Ook al bij kinderen. Kinderen hebben vaak melodietjes in hun hoofd. Zij vinden het heel leuk, om die op de piano te kunnen spelen. Wij ouders mogen wel helpen door wat vaker pianomuziek op te zetten. En dan samen met je kind er bewust van genieten. Onderstaand een paar voorbeelden van playlists op spotify. Dat de leerling pianomuziek mooi vindt is heel belangrijk voor de motivatie om steeds te oefenen. Een eigen muzikale smaak ontwikkelen hoort bij het ontwikkelen van je muzikaliteit. Melodietjes uit games, van de radio of YouTube – niets is te gek, alles mag. Aan mij als docent is de taak om de liedjes te versimpelen of evtl. bladmuziek te vinden, zodat het lied gespeeld kan worden.

Klassiek piano en piano lichte muziek

Ik geef les aan kinderen vanaf 5 jaar, ook in het Engels of Duits. Afhankelijke van het kind leren we makkelijke liedjes spelen volgens een gebruikelijke pianomethode of door voordoen – nadoen. Ik experimenteer op dit moment met de Suzuki-methode, waarin je pianospelen leert zoals je ooit je moedertaal leerde spreken. Spreken leerde je niet door te lezen, maar door te experimenteren met klanken die je kunt maken en vervolgens door na te doen wat je ouders voordoen. Een belangrijk aspect van deze methode is, dat het kind naar pianomuziek luistert. Liefst ook naar de liedjes, die de komende tijd gespeeld worden (ook al vertel je dat niet.)

Rond de leeftijd van 9 of 10 jaar verandert vaak het muzikale interesse. Een eigen muzieksmaak ontwaakt en het kind is duidelijk geboeid door precies “zijn muziek”. Van deze heerlijke energie maak ik als docent gebruik, zie boven. Sommige kinderen hebben dan geen zin meer in het steeds complexer wordende noten lezen. Als zij het leuk vinden stappen we over op het pianospelen van akkoordsymbolen. Dan gaat er een nieuwe muzikale wereld open: de wereld van de popmuziek. Meestal kunnen ze binnen een aantal maanden hun favoriete liedjes op de piano spelen en erbij zingen. Prachtig om deze ontwikkeling mee te maken, want er groeit een muzikale persoonlijkheid, die zelf haar weg mag bepalen. Uiteraard kunnen we ook met de instrumentale muziek verder gaan. Maar ook daarin zullen eigen wensen een grotere rol gaan spelen. Gelukkig zijn van heel veel liederen vereenvoudigde versies te vinden.

Pianomuziek, waar ik blij van wordt (klik op de namen voor de spotify-playlists):

Phillip Glass,

Claude Debussy,

Glenn Gould

Gyermekeknek – Bela Bartok,

Anders Linros

Ludovico Einaudi