Hellup, de winter komt eraan!
Maar gelukkig kunnen wij (samen?) muziek maken, pfff… 
Dat scheelt een hele boel.

Rustige en verlaten zangwerkplaats …. 

Lieve zangvrienden,
Bovenstaande was mijn openingszin van twee jaar geleden. Toen wist ik nog niet wat een chaos een half jaar later om de wereld zou gaan. Schoolsluitingen, kantoorsluitingen, indeling in essentiel werk en niet-essentieel werk, noodzaak om via computerschermen samen muziek te maken, …. Sinds Corona was ik vooral bezig mijn weg te vinden in het chaos van thuisonderwijs en online Singin’ for Peace-sessies tijdens de winterlockdown. Voor zover mogelijk heb ik met al mijn groepen in het Ledeboerpark gezongen. Dat wederom heeft iets positiefs teweeg gebracht, want wereldmuziek is “buitenmuziek”. Zingen in de natuur vraagt om harder en ruwer zingen. Het vraagt om je plek in te nemen tussen het ruisen van de bomen en het soms keiharde fluiten van de vogels, maar ook om tegen bladblazers en grasmaai-traktoortjes aan te zingen. Uiteindelijk heb ik de heemtuin als mijn stekkie ontdekt en het is afwachten of wij vrijwillig weer binnen gaan zingen 🙂 

Ik heb tussendoor daadwerkelijk getwijfeld of ik van beroep moet wisselen, maar er was ook een groot behoefte aan het schrijven van eigen liedjes. En ik ben er meer bewust van geworden hoe waardevol community’s voor mij zijn. Dus – graag deel ik ook in het komende seizoen weer mijn lievelingsliedjes met jullie. En misschien schrijven we samen weleens een liedje? Dat lijkt me erg leuk en ik heb daar ook al een nieuw jongerenproject voor (mits ik de subsidie krijg), kijk onderaan. 

Hier het programma voor het komende seizoen.Alle jaarprojecten starten weer op in september. Onderstaand alle begindata met link naar de website (op de titel klikken) met de volledige informatie. Voor alle projecten ben ik op zoek naar nieuwe deelnemers. Sinds Corona zijn meer mensen gestopt als er bij zijn gekomen. Maar ik heb alle hoop, dat de amateurkunst gauw weer opbloeit. 
 

Zondag 12 sept. SNUFFELWORKSHOPS
Aanstaande zaterdag en zondag is Open atelier op Ateliercomplex de 6sprong en tegelijk OpenMonumentendag. Dan kun je even een kijkje nemen in ons mooie gebouw. Op zaterdag 11 sept. zal ik open zijn maar ook wel bezig met de jongerengroep van de Bulgarije-reis (zie onderaan).
Op zondag 12 sept. kun je snuffelworkshops volgen voor mijn meeste projecten.
Hier het rooster: 
12:30 -12:45u – Optreden Janina met liederen van B. Brecht en eigen liedjes 
13:00 -13:30u – ukelele-snuffelworkshop
14:00 -14:30u – Vroege Vogels / Singin’ for Peace
15:00 -15:45u – JazzSingers 
16:00 -16:15u – Optreden Janina met liederen van B. Brecht en eigen liedjes 
Alle workshops zijn gratis.WereldVrouwenkoor De Sista’s 
Wekelijks op donderdag van 10-12u
Zat 18 sept 13u Optreden bij Opening van de vredesweek voor de Zuidmolenpassage Enschede
We zijn op zoek naar nieuwe leden. Open repetitie iedere laatste donderdag v/d maand.

 

ZING!groep Vroege Vogels
Wekelijks op dinsdag van 8:15-9:15u
Start 7 sept Swingend naar je werk 🙂
Eenvoudige liedjes uit alle wereld en als je wilt mag jij creatief tweede stemmen bedenken. We zijn op zoek naar nieuwe medezingers. Zin in? Stuur een mail naar mij. JazzSingers
Tweewekelijks op dinsdag 19:30-21:30u
Start 14 sept
Op vrijdagavond 22 oktober doen we mee aan de Dag v/d Jazzamateur, dit jaar in Theater Mystiek. We zijn op zoek naar nieuwe medezangers. Zin in? Stuur een mail naar mij. ukuSingers Ukulele leren op maat.
Kies twee uit drie modules: pop/rock, mantra/wereldmuziek, jazz/soul
Een zondag in de maand 10 – 13u
Start 26 sept (dit is tevens een proefles voor iedereen die nog twijfelt, kosten €20)
10-10.30u:       Pop/Rock 
10.40-11.10u:  5 ukuSongs – achter elkaar weg 5 liedjes samen spelen
11.20-11:50u:  Mantra/Wereldmuziek 
12.00-12.30u: Jazz/Soul
Meedoen? Stuur een mail naar mij: j_stopperka@hotmail.com


Sista’s – koor bij de Opening van de Vredesweek in Deventer. Ons laatste echte optreden in september 2020!

Pianoleerlingen gezocht!
Wist je, dat ik ook pianoles geef aan kinderen vanaf 6 of 7 jaar? Als je nog iemand weet die graag pianoles wil, kun je volgende tekst evtl. delen? Ook voor kinderen die graag willen leren zingen, want door een instrument te spelen ontwikkelt zich je muzikaliteit nog breder dan met alleen maar zingen.

Eerst leren we makkelijke liedjes op de piano spelen en de basis van noten lezen volgens een gebruikelijke pianomethode. Meestal verandert rond de leeftijd van 9 of 10 jaar het muzikale interesse. Een eigen muzieksmaak ontwaakt en het kind is duidelijk geboeid door precies “zijn muziek”. Van deze heerlijke energie maak ik als docent gebruik en ik probeer liedjes te vinden, die het kind inspireren en die het heel graag wil leren spelen. Dat kan betekenen, dat we akkoorden leren spelen en daarbij zingen, maar het kan ook instrumentale muziek zijn. Van heel veel liederen zijn vereenvoudigde versies te vinden.Ik werk met strippenkaarten. Er wordt alleen voor die lessen betaald die ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Afhankelijk van de leeftijd van het kind adviseer ik lessen van 20 of 30min (12 x 20min = €160, 12 x 30min = €210). ERASMUS plus uitwisselingsreis naar BULGARIJE
Zoals sommige misschien weten werd ik een jaar geleden uitgenodigd om partner van de Europese jongerenstichting ERASMUS plus te worden. Door Corona dreigde het geplande uitwisselingsproject in het water te vallen, maar op de valreep is het toch gelukt om samen met 12 jongeren en een “Zangwerkplaats-team” op reis te gaan naar Bulgarije om daar mijn project SINGIN’ FOR PEACE voor te stellen aan organisaties uit Albanië, Macedonie, Marokko en Bulgarije. Het was een heel bijzondere ervaring voor iedereen. Voor mij persoonlijk extra bijzonder omdat ik uit het Oostblok kom. De reis was geheel gefinancierd door ERASMUS plus. Het was bijzonder om met zo een muzikale groep jongeren samen te mogen werken, daarom doe ik mijn best om een vervolgproject op te starten: SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH. Jongeren zingen eenvoudige wereldmuziek, ontwikkelen het lef om te improviseren en schrijven vervolgens zelf korte krachtige liedjes. Op mijn website vindt je al uitgebreide informatie.  

RomaZangworkshop met Ida Kelarova uit Tsjechië
Het RomaZangweekend moest door Corona twee keer verplaatst worden. Het zou op het ARTez Enschede plaatsvinden, Ida zou een masterclass voor studenten geven. Allemaal niet doorgegaan. Dat was erg pijnlijk voor iedereen en heeft tot mijn besluit geleid om dit bijzondere weekend in Nederland niet meer zelf te organiseren, maar “opvolgers” te zoeken die de organisatie in handen willen nemen. Die heb ik gevonden, dat is heel fijn. Ik hoor zonet dat Ida Kelarova van 27,28,29 Mei weer naar Nederland zal komen, maar dan naar Amsterdam. Meer informatie krijg je bij Carla van der Steen of Stanja Mierlo. mail: carlavandersteen@kpnmail.nl

Ik wens iedereen fijne muzikale maanden, zodat je vele gelukkige momenten kunt hebben. Samen of alleen!

Janina