Kun je je woede, pijn en angst uithouden?

Woede, pijn, angst en hoop blijheid zijn de basiskleuren van onze essentie, de liefde, en van de Soul-zang. Het is heerlijk om mee te maken, hoe iemand ineens de essentie van zijn stem ontdekt. Als iemand de krachtige klank van zijn eigen onderbuik gevonden heeft, dan gaat een golf van resonantie door zijn lijf. Iedere cel mag dan meeresoneren. Dat is heerlijk om aan te horen, want ook mijn lijf gaat mee resoneren. De zanger is dan even één en al klank. Zijn/haar stem straalt als een zon. Het maakt dan niet meer uit of er een makkelijk of ingewikkeld lied wordt gezongen. Als er maar geen twijfel en controle meer is. Je bent in de FLOW.

Je bent op dat moment je essentie: Liefde. Een mix van vertrouwen, hoop en geluk, maar ook van woede, pijn en wanhoop. Liefde is net als het witte zonlicht, dat alle kleuren van de regenboog bevat, maar ook de verwarmende infraroodstraling en de UV-straling. De zonstraling is zo enorm krachtig, dat het leven kan geven, maar ook leven vernietigen. In contact zijn met je essentie is ook een enorme kracht.

Om naar je essentie te komen is het nodig om al jou gevoelens uit te houden. Extreme gevoelens kunnen uithouden i.p.v. afreageren, verdringen of verdoven is zeker niet gemakkelijk. Meestal hebben we niet eens door, dat we diepe gevoelens aan het onderdrukken of afreageren zijn. Als er dan rond je 35elevensjaar ineens onbekende extreme gevoelens de kop opsteken, worden we snel extreem bang van deze “draak” in ons. Als je de angst uit kunt houden en niet verdooft, begint een odyssee door je gevoelens. Extreme woede of extreme pijn kan de kop opsteken. En de meesten van ons zijn op gevoed met een diepe angst voor je “wilde” gevoelens.

Zingen kan enorm helpen om gevoelens uit te houden en de “scherpe randjes” te ontladen. Er zijn genoeg hits op de radio, die over emotionele groeiprocessen gaan. Deze liedjes bewijzen je iedere dag weer, dat je niet de enige bent, die door dit proces heengaat. Liederen verbinden, geven troost, hoop en vertrouwen in je eigen kracht.

Gevoelens uithouden door te zingen is een manier om de vrede in de wereld te vergroten. Doordat je je gevoelens dragelijk maakt door te zingen, hoef je niet meer eindeloos anderen de schuld te geven van je pijn en kun je het doorgeven van je frustraties stoppen, zonder jezelf de schuld te geven en je op die manier van binnen te beschadigen. Klinkt makkelijker, dan dat het is, maar oefening baart kunst.

Ida Kelarová is een meesteres in deze manier van zingen te leren. Op 12 april mag ik een Masterclass op het Conservatorium over haar werk en haar inzichten geven. Het is voor iedereen gratis toegankelijk. Van 26 t/m 28 april komt zij weer naar Nederland om haar RomaZangweekend te geven. Er zijn nog plaatsen vrij!

Zingen is voor mij de kunst om voor één moment het complete spectrum van de liefde voelbaar en hoorbaar te maken, mijn zon te laten schijnen. Ik uit niet één gevoel, maar een mengelmoes. Niet alleen pijn, maar ook hoop. Niet alleen woede, maar ook vergeving. Niet alleen verliefdheid, maar ook angst voor verlies. Liefst mijn eigen, ongecensureerde gevoelens en niet de weerspiegeling van iemand anders emotionele uitingen. Kort dor de bocht: Hoe dieper ik mij emotioneel durf te openen tijdens het zingen, hoe dieper ik mijn luisteraars raak.

Maar net als de maan, die alleen een zwakke, maar alsnog mooie weerspiegeling van het zonlicht is, kan ook de klank van een stem soms slechts de weerspiegeling van andermans gevoelens zijn i.p.v. de klank van iemands eigen gevoelens. Dan resoneert zij/hij niet optimaal in haar lijf en loopt kans op stemproblemen. Als je de krachtige klank van je eigen diepe gevoelens gevonden hebt, dan gaat een golf van resonantie door je lijf. Iedere cel mag dan meeresoneren. Dat is een heerlijk gevoel. Je bent dan even klank. Je stem straalt als een zon. Het maakt dan niet uit of je een makkelijk of een ingewikkeld lied zingt, je zingt wat bij je muzikale mogelijkheden past zonder te twijfelen en te controleren. Je bent in de FLOW.

Er zijn veel beroemde zangers/zangeressen, die naast hun muzikaliteit ook het accepteren en verwelkomen van hun diepe gevoelens hebben ontwikkeld. Doordat ze hun eigen eerlijke gevoelens/energieën en ziel laten klinken worden ze voor een moment een verwarmende, lichtgevende zon. Een zon, die hunzelf verwarmd, maar waar ook de mensen om hun heen zich aan kunnen verwarmen. De ontlading van pijnlijke gevoelens was de inspiratiebron vele beroemde muziek en kunstwerken op aarde.

En nu nog de Agenda voor de komende maanden:

Zangworkshop op het Conservatorium Enschede

Woensdag 27 maart 9.30-13u

Ik deed twee keer een 90-min-workshop, waarin ik mijn visie op zingen mocht delen.

Singin’ for peace” met Uli en Janina

Zondag 7 april, 11-12.30u

Als je zin hebt om Voluit te zingen, dan is deze stemworkout lekker voor je. Een ontspannen stem is bestwel hard, omdat al de ontspannen spieren meetrillen. Voorzichtig zingen, je inhouden, dat kost energie. Je kunt je lijf een massage van binnenuit geven doordat de trilling van je stem zich in je hele lijf mag uitbreiden. Al zingende ontspan je, door de ontspanning wordt je stem voller en kun je nog meer lostrillen. Voorwaarde voor Voluit zingen is, dat je de controle durft los te laten, dat je lelijk of vals durft te klinken, dat je eruit durft te laten wat komt. Singin’for Peace is geen therapie, maar genieten van samen je stem te durven laten klinken en daardoor in elkaar te resoneren en echt samenzijn te ervaren.

We zingen heel eenvoudige wereldmuziek en improviseren samen. Janina zingt en speelt akkordeon, Uli zingt en speelt cello en djembé.

Entréé: strip van je strippenkaart of €12,50

Ukelele-jaarproject “The Buskers”

Zondag 7 april, 13.15-14.30u

We leren weer twee nieuwe liedjes: Always look at the bright side of life en Fix you van Coldplay. Zin om aan te schuiven? Dat kan, maar mail even van tevoren. Kosten: €25

Masterclass over het werk van Ida Kelarova

Vrijdag 12 april, 13-14u op het Conservatorium Enschede

Voorafgaand aan het RomaZangweekend met Ida Kelarova mag ik op het Conservatorium Enschede een masterclass geven over Ida Kelarová’s inzet voor de Romacultuur en hoe zij met haar zangworkshops een steentje bijdraagt aan wereldvrede. We zingen tijdens de workshop traditionele Roma liederen.

Deze masterclass is openbaar en gratis – dus iedereen die van Romamuziek en/of zingen-vanuit-de-dieptes-van-je-ziel houdt is welkom. In welk lokaal het plaatsvindt weet ik nog niet, dat kun je bij de receptie vragen.

Optreden JazzSingers-project samen met drummer Anton Aukes

Dinsdag 16 april 20.30u

Ben je benieuwd, hoe het gaat klinken als vijf mensen tegelijk een meerstemmige jazzstandaard improviseren?

Kom dan luisteren naar ons optreden. Vol trots zullen de vijf zangers van het Jazzproject voor jullie gaan zingen. Het wordt deze keer bijzonder, want we de afgelopen drie maanden alleen maar liedjes van Chet Baker en Billie Holiday gezongen. Een aantal daarvan zullen wij op een zeer bijzonder manier laten horen: We gaan met z’n allen meerstemmig improviseren. Soort van theatersport, maar dan voor Jazz-zangers. Het geeft een hele hoop lol en ontspanning en klinkt daarbij ook nog mooi.

Entree is een vrije gift.

Vanaf 14 mei start weer een JazzSingers-project, aanmelden kan vanaf nu.

.https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/jazzsingers-project/

RomaZangweekend met Ida Kelarova

Vrijdag 26 april 19u tot zondag 28 april 14u

De uitbundigheid en expressie waarmee de Romas hun gevoelens in zang en dans vertolken lijkt deels op de Flamenco cultuur in Zuid-Spanje. Waar halen deze mensen toch de enorme energie vandaan? In het RomaZangweekend wijst de internationaal bekende RomaZangeres Ida Kelarová ons de weg naar deze energiebron.

Er zijn nog een aantal plaatsen vrij!

Deelnemers ontdekken hun eigen diepe gevoelens en zingen die eruit met geweldige 3-stemmig gearrangeerde Romaliederen. Ida Kelarová wordt begeleid door de jonge Roma zanger-danser-acteur Oto Bunda en haar man Desiderius Duzda, die al in de band van Vera Bila gitaar speelde. Om de belangrijke rol van muziek voor de verwerking van diepe ellende bij de Roma’s nog beter te kunnen begrijpen gaan we o.l.v. Oto Bunda ook even op Roma manier dansen en vertellen Ida en Oto over de omgang met gevoelens in hun cultuur. De drie Roma’s nemen ons een weekend lang mee op een reis in de gevoelsgeladen, kleurige wereld van de Roma, wat tegelijk ook een reis naar onze eigen gevoelsgeladen, kleurige diepe ziel is.

Open les JazzSingers-project:

Hoofdthema blok 3: Een swing-standard in Latinstijl zingen

Dinsdag 14 mei 19.30-21.30u

Creatief met jazzstandards: Heb je zin om samen met een creatief en gezellig groep mensen je Jazz-zangskills uit te breiden? En met zes mensen tegelijk een meerstemmige jazzstandaard te improviseren? Meld je dan aan voor de Open les.

“To jazz something” betekent in slang om iets wat al langer bestaat nieuw leven in te blazen, een muur een nieuwe lik verf geven, een oude jas pimpen of een liedje op je eigen, bij jou passende manier te zingen. Doel is niet om indruk te maken op anderen, maar om zelf plezier te beleven aan het creatieve proces. Procesgericht i.p.v. resultaatgericht. Als je je aanmeld voor de Open les krijg je van tevoren oefenmateriaal toegestuurd, zodat je één of twee jazzstandards thuis kunt voorbereiden. Kosten: €25. Meer informatie op de website:

https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/jazzsingers-project/

Vrouw, laat je oerstem horen!

Zaterdag 25 mei 10-17.30u

Onze planeet heeft het meer dan ooit nodig, dat ook vrouwen hun stem laten horen en hun vrouwelijke energie, intuïtie en moed uiten. Samen creëren wij zo een vredige en duurzame wereld voor iedereen. We zingen wereldliederen, gaan gezig met ons lijf en wisselen vrouwenkennis uit.

Meer informatie op de website: https://sirenasdelaloba.nl/4963-2/

Vooruitblik mei/juni:

12 mei – Singin’for Peace en Ukeleleproject

25 mei – Vrouw, laat je oerstem horen! Op de Zangwerkplaats

26 mei – Ukeleleproject

5 juni – WereldVrouwenkoor The Sista’s zingen tijdens de WAKnacht in Enschede

14 juni – The Sista’s en Sirenas de la Loba treden op bij het Rode Maan Festival in Saasveld

22 juni – Singin’for Peace in Almere

23 juni – Open dag bij Ateliercomplex 6sprong aan de Roombeek: proefworkshops

23 juni – Singin’for Peace, Ukeleleproject

Hopelijk tot ziens op zondag, Janina

Wanneer je deze mails niet op prijs stelt stuur me een mail, dan haal ik je uit de lijst.