Voor mijn zangactiviteiten ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden om binnen één groep, binnen één lied iedereen “aan zijn trekken te laten komen”. Maar ja, wat is het patentrecept, als de één juist van laag houd, de ander van hoog. De één van rustig, de ander van opzwepend, de één wil opvallen, de ander niet…….

En toch moet het kunnen, want harmonisch samen zingen is net als harmonisch samen leven: voor iedereen is er een geschikt plaats. Oftewel een manier van zingen, die jou in de flow laat komen.

Creatief zingen!!!!

Je zou kunnen denken, dat alle zang creatief is, omdat je je eigen stem aan het lied toevoegt, maar meestal streven we naar een klankideaal, wat buiten onze mogelijkheden ligt. Daarom blijf je het gevoel houden, dat je nog niet goed genoeg zingt. Dit zingen is te vergelijken met schilderen op nummers. Heel leuk, maar niet erg creatief.

Ware creatieve muzikaliteit zit ‘m voor mij in het spelen met melodieën, ritmes, woorden, klankkleuren, tempo e.z.v.

Toen muziek nog niet vastgelegd werd op grammofoonplaten, LP’s, Cd’s of mp3’s was waarschijnlijk iedere amateurzanger een creatiefe zanger, want alles wat hij van een lied niet herinnerde moest hij met zijn fantasie aanvullen. Daardoor zijn er ook zoveel variaties van volksliedjes. Ik durf te beweren, dat mensen vroeger meer durfden te zingen als nu. Hoe makkelijk krijgen wij niet van iemand een negatief oordeel over onze zang te horen, omdat onze zang niet lijkt op het origineel. Nee! Natuurlijk lijkt het er niet op, want we hebben onze eigen, niet kunstmatig afgemixte stem, en geen perfect achtergronddeuntje.

Maar, we hebben wél ons gevoel, wél onze eerlijkheid, wél onze eenvoud en wél onze ongekunstelde liefde die in onze zang te horen is. En deze manier van zingen is altijd perfect. Of nooit (hoe je er maar naar kijkt).

De ware kunst van het zingen bestaat er voor mij in om een lied over te kunnen brengen: Een grappig liedje zo zingen, dat iedereen in een deuk ligt. Een droevig liedje zingen, zodat menigeen een traantje wegpinkt. Een slaapliedje zo, dat je helemaal tot rust komt en een liefdeslied zo, dat je de vonk van liefde in je kunt voelen gloeien. En dat allemaal middels je stem en niet dankzij een romantisch orkest of een stevige beat op de achtergrond. Een zanger was soms een verhalenverteller en soms een sjamaan.

Deze (misschien ouderwetse) zangkunst heeft muzikale creativiteit en lef nodig.Want iedere zanger heeft zijn sterke kanten en zijn éigen manier om over te brengen, wat hij over wil brengen. De één is heel ritmisch, de ander heeft juist een dijk van een stem en weer een ander weet zijn publiek zo in zijn verhaal mee te nemen, dat iedereen aan zijn lippen hangt. Als je creatief wilt zingen is het goed om je bewust te worden van je sterke kanten. Bewust van dat, wat je gemakkelijk afgaat, maar toch door iedereen gewaardeerd wordt. En dan het lied zo veranderen, dat juist jóu sterke kanten ervoor zorgen, dat het lied zo overkomt, als je dat graag wilt. En ook interessant – wat is nou juist je struikelblok: het ritme? de toonhoogte? Die kun je proberen te verbeteren.

Maar oefenen is iets anders als performen. Met oefenen probeer je juist je zwakke punten te verbeteren, maar met performen wil je juist je sterke kanten laten zien. Met dit bewustzijn kun je steeds verder groeien en ben je toch altijd goed genoeg om je in het openbaar te vertonen met je zang (als je daarvan houd tenminste).

Bij zangwerkplaats Enschede ben je deze manier van zang-ontwikkeling aan het juiste adres:

  • Creatief leren zingen met Jazz&Soul,
  • Creatief leren zingen met wereldliedjes samen met een groep of
  • Creatief leren zingen tijdens een individuele sessie.

Hieronder een mijn nieuwsbrief voor oktober:   Zing creatief  !!!

Lieve mensen,

hier presenteer ik jullie de nieuwste nieuwsbrief van mijn kleine Zangwerkplaats Enschede. Als je dat niet op prijs stelt, stuur maar een mailtje, dan haal ik je uit de mailinglist. 

Tataaaa!!!!!

chavorenge


Mijn grootste project ooit is het Zangweekend met Ida Kelarova van 11-13nov. Het gaat door!!! Dat is heel fijn, maar er zijn nog wel een heleboel plaatsen beschikbaar.

        Het Roma-zangweekend heb ik speciaal in november gepland in het weten, dat de inspiratie en levenlust die het zal opleveren ons door de donkere dagen helpt. Als bijlage stuur ik jullie de officiele persbericht voor het weekend met een heleboel achtergrondinformatie over deze charismatische, idealistische en inspirerende vrouw.  

        Lezers van deze nieuwsbrief krijgen 20 euro korting op de gewone prijs van 220euro voor het zangweekend, als je bij overboeking de code JS101310 aangeeft. Mensen die heel graag mee willen doen, maar een heel laag budget hebben, kunnen en mail sturen, om te kijken naar mogelijkheden voor deelname. Aanmelden kan met dit aanmeldformulier.

Vrouwen-energie-koor The Sista’s (op de donderdagochtenden) had een drukbezochte proefmaand. Vanaf oktober hebben we een aantal nieuwe vrouwen erbij, maar helaas zijn er ook een aantal gestopt. Maar we ontwikkelen ons als koor steeds verder, werden zelfs al voor twee optredens bij een multicultureel project in Enschede gevraagd.

Het creatieve Jazz&Soul-project loopt heel fijn. We oefenen om de dinsdag avond (19.30-21.30u) onze muzikale creativiteit met Jazz&Soul-liedjes, zoals “The girl from Ipanema” of “If you don’t know me by now”. Het is nu een vaste groep en we gaan met z’n allen in kleine stapjes een nieuw muzikaal terrein veroveren. Ook de microfoon werd al gebruikt. Op 13 december houden wij een klein concertje voor iedereen die geïnteresseerd is.

Mindful Zingen was niet zo een geschikte naam voor dát wat we op de andere dinsdagavonden doen. Maar het doel voor deze avond wordt steeds duidelijker. (Het was een zoektocht naar een combinatie van wat ik fijn vind en denk, dat haalbaar is met amateurzangers en wat “de dinsdagavondzangers” vinden wat leuk en haalbaar is. ) De insteek nu: Creatief wereldliedjes zingen met een groep, dus tegelijk improviseren.

          Als je benieuwd bent hoe dat dan gaat, en of dat wel leuk is en niet alleen één grote chaos, kom dan een keer meedoen. Volgende keren zijn: 25 okt., 8 en 22 nov., 6 en 20 dec.

Noteer alvast 20 dec. van 19.30 – 21.30u, want dat word de “Singin’ Family avond”, waar ik iedereen die deze nieuwsbrief krijgt wil uitnodigen om gezellig samen te komen zingen. Een paar kerstliedjes, maar ook pop- en wereldliedjes. Vrienden zijn welkom. Entree is voor deze keer volledig gratis, maar er staat een fooienmandje klaar. 

Roma-zang en akkordeon spelen is iets, wat me ontzettend boeit en wat ik aan mij wil verder ontwikkelen. Op zaterdag 15 okt. van 14-17u geef ik in Deventereen workshop Roma-zang. Als je geïnteresseerd bent of iemand weet, nodig hem uit. De kosten zijn 15 euro plus een fooi.

Vol trots wil ik nog vermelden, dat ik op 30 sept. mijn eerste betaalde optreden had met Duitse chansons van Bertolt Brecht, Marlene Dietrich en Zarah Leander.

Op mijn website houd ik een blog bij, waar ik zo nu en dan mijn mening geef over zingen, muziek, muzikaliteit of waar ik iets kwijt moet. Als je geïnteresseerd bent, dan kun je mijn blog volgen. https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/blog/

Ook op facebook kun je mij volgen https://www.facebook.com/Zangwerkplaats-Enschede-343193669161279/

Al met al – mijn klein zangwerkplaatsje gaat steeds beter. De pianolessen lichte muziek voor kinderen en volwassenen lopen goed en de zanglessen ook.

Nou – hopelijk zie ik jullie gauw om weer samen te zingen.

Een hartelijke groet van Janina