Welkom, lieve muziekliefhebbers bij de CREATIEVE ZANGWERKPLAATS van mij, Janina Stopperka! 

CREATIEF en vanuit het HART zingen en musiceren zijn voor mij de twee thema’s waar mijn muzikale projecten om draaien. De ontwikkeling van je muzikale CREATIVITEIT geeft de kans om op ieder muzikaal level iets unieks en bijzonders te scheppen. Als je daarnaast beetje bij beetje je MUZIKALE HART leert te openen, dan GEEF je JE HART EEN STEM. Wie deze kunst beheerst mag zich een muzikant noemen, ook al is je stem niet perfect, ook al bespelen velen hun instrument technisch beter dan jij.  

ONS HART EEN STEM GEVEN gaat niet over beter willen zijn dan iemand anders, maar om goed voor onszelf te zijn. MUZIEK VANUIT ONS HART maken we voor onszelf en voor de mensen van die we houden. Deze muziek verdient een belangrijke plaats in onze samenleving. CREATIEVE MUZIEK VAN HART TOT HART kan de kinderlijke speelsheid in ons weer tot leven brengen, kan diepe spanningen oplossingen, te lang vastgehouden verdriet losmaken, kan hoop teruggeven, inspireren. 

ZINGEN werd sinds begin van ons bestaan gebruikt om ons als een krachtige groep te voelen. Om degenen van die we houden te troosten, te vermaken of moed toe te zingen. ZINGEN kan een krachtig medicijn zijn, maar het werd ook misbruikt. Door de kerk en de machthebbers. Om krachten te bundelen voor egoistische doelen i.p.v. van voor de gemeenschap. Door grote commerciele muziekbedrijven om er veel geld mee te verdienen. Deze “misbruikte” muziek is al verdwenen of zal weer verdwijnen. IN MUZIEK GEGOTEN GEVOELENS worden via de menselijke stem doorgegeven van HART TOT HART. Gevoelens uiten zich in de subtile oneffenheden van de menselijke stem. 

En daarin zit de grote waarde van niet commerciele muziek: er is ruimte voor gevoel, verbinding, speelsheid en gekte! Lang leve de amateurmuziek!!!! 

In mijn projecten moedig ik iedereen aan om de waarde van de muzikale vrijheid te ontdekken. Zowel als muzikant als ook als luisteraar. Hoe waardevol is het toch, dat wij durven ONS HART EEN STEM TE GEVEN. En weet, als de muzikant en de luisteraar vol overgave met elkaar verbonden zijn, dan geeft de muzikant een stem aan het GROEPSHART. Dat maak ik soms mee, als het publiek vol spanning naar mijn liedjes luistert of meezingt. Het is fantastisch om al die energie bij elkaar te voelen komen.    

Hier een kleine overzicht van mijn projecten op de Zangwerkplaats in Enschede, de muziekschool van mij, Janina Stopperka, muzikante en muziekdocente. Ik werk zoveel mogelijk zonder notenschrift. Een aantal lessen/ projecten zijn ook ONLINE te volgen (individuele lessen, songwriting- en ukelele-lessen).

Wekelijks:

Om de week:

Maandelijks

  • Zo 11-13:30: UKUSINGERS, Ukelele-jaarproject voor beginners of gevorderden
  • Ma of Di 19-23:00: ZINGNACHT / Singin’ for Peace : Geef je hart een creatieve stem! met wereldmuziek 

Naast mijn verschillende zangprojecten treed ik op als piano-zangeres met liederen van Bertolt Brecht, Duitse chansons uit de jaren 20-40 en sindskort treed ik ook op met mijn eigen liederen.