Gebruik de kracht van muziek om uit je hoofd te komen, om tot rust te komen, om jezelf te troosten, om weer levensvreugde te ervaren. 

Je kunt de genezende kracht van muziek zelf tijdens en burnout gebruiken om je helingsproces te ondersteunen.

Alle culturen in de wereld kennen muziek. In Afrika, Azië, Australië, Amerika en ook Europa gebruikten de oerinwoners het samen zingen, trommelen en dansen om een wij-staan-samen-sterk-gevoel te creëren, om overgangen in levensfasen te ondersteunen (geboorte, dood, huwelijk) en om de overgangen in het jaarcyclus te vieren om fysiek werk gezellig en gemakkelijker te maken. En zijn vast nog veel meer voorbeelden voor de positieve werking van muziek maken en zingen. 

Waarom kan muziek maken zo positief werken? Muziek is net als alle kunsten een middel om jezelf uit te drukken. Gevoelens, die je binnenin dwars zitten mogen vol passie eruit gezongen worden, mogen ontladen. De energie die daarbij vrijkomt ontvouwt op haar weg van binnen naar buiten haar positieve kracht. 

Wie zich net nog zwak van verdriet voelde zingt het droevigste lied en wordt gehoord en begrepen. Degene wordt misschien niet eens door andere mensen gehoord, maar ook de bomen, de vogels, de natuur om ons heen  en vooral we zelf horen ons. Van jezelf houden en begrip voor je eigen gevoelens hebben is belangrijk en helpt je stevig te staan in de wereld.

Als ik geen raad weet met een situatie ga ik achter de piano zitten, speel harmonieën, die bij mijn stemming passen en begin te zingen. Zonder na te denken. Er komen woorden uit mij, passend bij mijn stemming, woorden die gezegd willen woorden. Tranen beginnen te rollen, mijn hart gaat open en ik krijg begrip voor mezelf. Het dwingende gevoel, dat alsmaar mijn helderheid vertroebelde, blijkt in basis liefde te zijn. Alles is goed, want ik voel de liefde in mij. De basale liefde voor het leven, die mij verbindt met de wereld. Met mensen, die mij omgeven, maar ook met mensen die ik niet ken. Dank deze liefde voel ik me verbonden en één met alles. En alles wordt weer rustig in mij omdat ik mij realiseer, dat het goed is zoals het is. 

Dit gevoel dank ik vaak aan de muziek. Soms het luisteren van muziek en erbij dansen of meezingen. Maar vooral de muziek die helemaal uit mij komt. 

Als muziekdocent is mijn doel om mensen kennis te laten maken met deze transformerende, verbindende kracht van muziek.

Moet je een goede muzikant zijn om deze kracht van de muziek voor je te kunnen gebruiken? Nee, zeker niet. Muziek is niet pas muziek als het ingewikkeld is. 

Het fluiten van een vogel is al muziek. Het neuriën van een melodie is al muziek. Trommelen op een tafel kan al muziek zijn. Muziek is de taal van het hart en als vanuit het hart geluiden worden gemaakt en als iemand met zijn hart ernaar luistert, dan ontvouwt zich de kracht van de muziek. Het is gezongen liefde. 

Ons wordt geleerd, dat alle prikkels door onze hersenen worden verwerkt en dat wij signalen uitzenden in samenspraak met de hersenen. Dat zou dus betekenen, dat alle geluiden die we maken ook langs de hersens gaan. Maar wist je dat de wetenschap ondertussen heeft ontdekt, dat het hart zijn eigen hersencellen heeft, herinneringen kan opslagen en beslissingen kan nemen? Hier een interessant artikel over de invloed van ons hart op wie we zijn. https://www.wetvanhartcoherentie.nl/hartintelligentie-hersenen-hart/ 

Muziek is de taal van het hart, leren zingen is leren vertrouwen op de taal van je hart. Niet schrikken van een onverwachte toon, geen controle van de hersenen, maar jezelf realiseren, dat ook dissonante tonen bestaansrecht hebben. Leren zingen is begrijpen, dat je hart mag spreken. En jij mag luisteren naar je hart. Met compassie en begrip. 

Een instrument leren bespelen is al een stuk lastiger, want fysieke lijf moet akkoorden in de vingers krijgen. Maar eigenlijk zijn het “danspasjes van je vingers”. Het kan simpel en toch mooi zijn. Ook hier is het belangrijk om te genieten van de klanken. Niet te precies willen zijn. Wat maakt een foutje nou uit. 

Sommige mensen spelen heel ingewikkelde muziek en kunnen er niet van genieten, omdat er nog kleine foutjes inzitten. 

Als je wilt leren hoe je van eenvoudige, soms rommelige muziek kunt genieten, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Voor ukelele, zang en pianospel.

Hier nu een aantal workshops in de komende tijd:

6 mei, 11:00 – 17:00 

JazzSinnersdag 

Tijdens deze “JazzSinners-dag” mag je Jazz zingen vanuit je hart. De twijfels van onze innerlijke criticus, gedachten zoals “Is dit nog wel Jazz?” of “Is mijn improvisatie wel interessant genoeg” of “Kan ik dit wel?” zijn tijdens de JazzSinnersdag niet nodig. We accepteren, dat we zondigen tegen de hoge kwaliteitsnormen van de geschoolde Jazzmuzikant. 

Billie Holiday

Met dit uitgangspunt kunnen we volop genieten van de fantastisch mooie Jazzmuziek. Samen met de groep werk je aan je eigen solo-zang. We doen stem- en zangtechniek oefeningen, doen improvisatie-spelletjes met elkaar en laten onze eigen versies van de liedjes aan elkaar horen…

https://fb.me/e/2lVl8o502

11 juni, 11:00 – 16:00 

ukuSingersdag

Deze dag is bedoeld voor alle online – ukuSingers en de ukuSingers uit Enschede, Neede. We gaan op deze dag 4 nieuwe ukelele-hits spelen en alle 12 liederen van de afgelopen 3 sessies herhalen. Kosten: € 25 voor ukuSingers, 

Geen ukuSinger, maar toch meedoen? Dat kan. Je  krijgt dan van mij van tevoren de instructievideo’s en baldmuziek voor de 12 liederen van de vorige drie sessies opgestuurd om je goed voor te bereiden. (6 uren ukelele-instructievideo’s!) Kosten: € 49  

19 t/m 25 augustus

Zangweek: Gypsy Celebration in Neede

Een zinderende Zang Zomerweek met Joyce Hellendoorn en Janina Stopperka.

De manier waarop Roma zingen is rauw, vol gevoel en recht door zee. We nemen je mee op reis. Zowel op reis met jouw eigen stem als door diverse culturen heen. Naast dat we (meerstemmige) liederen gaan zingen doen we ook diverse stem oefeningen die maken dat je gegrond vanuit je bekken gaat zingen. Tevens verdiepen we ons in de geschiedenis van de Roma door middel van verhalen en films zodat we de cultuur beter kunnen gaan begrijpen en onze zang als een ode aan hen kunnen gaan brengen. Zing met ons mee!

Voor meer informatie en opgave, kijk op de website: https://www.voicemedicine.nl/gipsy-celebration-zang…/ 

Optreden van Joya Tierra (Joyce & Janina)

Zomer-festivals

Solo-optreden, Trance-dance, ukelele-workshops

Bij de onderstaande festivals zal ik een solo-optreden geven met mijn eigen liederen en Duitse liederen van Bertolt Brecht. 

Ook zal ik ukelele-workshops voor beginners en gevorderden geven. 

En samen met Joyce Hellendoorn geven wij als “Joya Tierra” een trancedance-avond. Met alleen onze stemmen, trommels en een loop-apparaat zullen wij je meenemen naar een andere wereld. 

7 t/m 13 juli 

TRISKAL – festival in Neede

Het Triskal Festival biedt een week lang inspiratie voor en leukere wereld. Enerzijds in de vorm van een grote diversiteit aan optredens, workshops, lezingen, kampvuur, vrij dansen, een markt met ambachtelijke producten, 1-op-1 sessies en kinderactiviteiten. Anderzijds door met gelijkgestemden samen te zijn. Dat wil zeggen: met mensen voor wie de kernwaarden bewust zijn, duurzaam doen en divers genieten ook belangrijk zijn.

14 t/m 16 juli

Lorelei-festival in Zeewolde

Een mooie plek in de natuur, honderden prachtige vrouwen, een rijk gevarieerd workshopaanbod, bontgekleurde verleidelijke marktkramen, een healing en verwenveld waar er alle aandacht is voor zelfzorg. Twee danstenten om je uit te leven en een Mysterieveld voor stilte en Zijn.

Een magische wereld waarin je alle facetten van je vrouw-zijn kunt vieren. Eén of  drie dagen helemaal voor jou om jezelf op te laden, te genieten, te delen en te ervaren. Even niets te hoeven en van alles te mogen.