Ida Kelarova is een internationaal gerespecteerde zangeres, muzikante, koordirigente, componiste en producente. Ida’s gave om haar hart te openen en all haar emoties in haar stem te vertolken is alom bekend. De emoties, die zij in mensen losmaakt, raken iedereen, ook diegenen die geen Roma-teksten begrijpen. Zij raakt gevoelens, van de wij vaak niet eens wisten, dat ze er waren. De muziek van de Roma is er volgens Kelarova bijzonder geschikt voor. “ … de Roma leven recht vanuit hun hart…. Dat is, waarom hun muziek, hun creaties, ook weer recht in ons hart binnenkomen. Veel mensen voelen zich erdoor aangetrokken, want zij voelen dat deze wereld en het hele systeem ons dwingt ons af te sluiten van ons hart, waardoor wij ons niet meer verbonden voelen… Ik denk, het is juist de kracht van de Roma, dat dat zij nog steeds zo zeer verbonden zijn met hun gevoelens.“

Activiteiten van Ida Kelarova

Ida Kelarova houd zeer van haar werk en een volledige lijst van haar activiteiten zou heel groot zijn. Ida is o.a. Artistiek directeur van MIRET, een stichting voor Roma cultuur en zij stichtte het ensemble Jazz-famelija, waarmee zij concerten geeft en de Roma cultuur over de hele wereld representeert. Sinds 15 jaar treden hun o.a. op in Roma ghetto’s, waar Ida lokaal de mensen inspireert en helpt. Zij organiseert Benefit-concerten om arme Roma-families te ondersteunen in hun hopeloze sociale omstandigheden.

Het grootste project van Ida’s vele activiteiten is haar Romafestival “Gypsy Celebration”, dat iedere jaar in het laatste Juli-weekend in Svojanov Castle/CZ plaatsvindt . Het belangrijkste deel van dit project is het kids camp. Het vind iedere zomer plaats en iedere keer ontmoeten zich hier getalenteerde Roma kinderen en jongeren, Roma kinderen uit pleeggezinnen, kinderen uit moeilijke sociale omstandigheden én de kinderen van de festival- en workshopdeelnemers uit de hele wereld.

Ida Kelarova over haar Roma afkomst

Vanaf haar vijfde leerde Ida het pianospel. Haar vader, Koloman Bitto, was een excellente en in Tschechië zeer beroemde Roma-muzikant. Zijn hele leven beweerde hij echter, dat hij niet Roma was. Toen Ida’s grootmoeder uiteindelijk oud en dement werd begon ze plotseling Romani te spreken. In die tijd kwam Ida erachter, dat haar vader wél Roma was.

Ida zegt zelf: “Ik vroeg me vaak af, waarom mijn vader zich schaamde. Waarom stond hij niet gewoon op en zei “Ik ben trots een Roma te zijn.” Ik denk dat mensen er trots op zouden moeten zijn wie ze zijn en dat niemand zich zou moeten schamen voor zijn identiteit, maakt niet uit of het Frans, Hongaars of Russisch is. Voor mij is dat heel belangrijk en daarom moedig ik de Roma mensen aan.”

Ida studeerde klassiek piano en violoncello aan de Muziekakademie in Ostrava en Brno. Na de dood van haar vader begon zij met Roma liederen op te treden en ze aan anderen te leren. Zij gaf concerten, speelde, zang en verspreide de passie van de Romamuziek onder duizenden mensen, die haar cursussen bezochten.