Op 6 november 2021 startte bij zangwerkplaats Enschede een Songwriting-project voor jongeren. Het project was een vervolg van een ERASMUS+-uitwisselingsproject, waarin wij met 12 jongvolwassenen naar Stara Zagora in Bulgarije mochten reizen en daar een zangworkshop geven. De verbondenheid en blijheid met elkaar was zo bijzonder, dat we besloten een nieuw project te doen ” Singin’ for Peace – YOUTH”. Daarin maakten jongeren van 16-26 jaar al zingende kennis met mantra zingen en wereldliederen en geïnspireerd daardoor schreven zij hun eigen liederen. Geholpen werden zij door verschillende gastdocenten. Alle liedjes werden professioneel opgenomen (maar niet gemasterd) en zijn te vinden op onze Singin’ for-Peace-YOUTH-souncloud-kanaal.
Update 3 sept. 2022. Ondertussen is het project afgerond. Onze laatste twee bijeenkomsten werden twee mooie optredens. Op 10 juni in theater Concordia te Enschede en op 10 juli op het TRISKAL-festival in Neede. Onze ca. 30 supermooie liedjes (bijna allemaal Nederlandstalig) zijn nog steeds op onze Soundcloud-kanaal (graag klikken) te beluisteren. En in de komende weken zullen er ook nog video-opnames op YouTube geplaatst worden van ons optreden in Concordia.
Het was voor het hele team fantastisch om met onze jonge songwriters samen te werken. Ik persoonlijk heb ontzettend zin om verder met jongvolwassenen te werken en heb daarom een nieuw project bedacht met naam COLLECTIVO CREATIVO. Het is bedoeld voor jongeren van 15-30 jaar. COLLECTIVO CREATIVO is een soort zingende jongerencommunity: Wij zingen uitbundig liederen om de wereld beter te maken. Om onszelf beter te maken. Om in verbinding te blijven met ons hart en met elkaar. We gaan de tweede stemmen natuurlijk weer improviseren, want wat geeft dat een geweldige energie. Als de groep ervoor open staat gaan we ook zelf kleine liedjes schrijven en met de groep zingen. En natuurlijk gaan we optreden. Doe je mee? Voor meer informatie klik op COLLECTIVO CREATIVO.
Maar nu weer terug naar Singin’ for Peace – YOUTH. Wie de teksten en akkoorden van de liedjes wil hebben kan een mail sturen naar j_stopperka@hotmail.com. Het doel was om onze schatten met de wereld te delen, en dat doen we dan ook graag. Wie in contact wil komen met één van de songwriters kan mij eveneens mailen.
Waarom deden we dit project?
Jongeren kruipen steeds meer weg achter apparaten, communiceren heel veel via sociale media en gedragen zich zoals zij gezien hebben bij de helden van hun lievelings-series.
Maar hoe vindt je je plek in de echte wereld? Wat doe je met de gevoelens die je s’ ochtends voelt bij het wakker worden en s’ avonds bij het naar bed gaan. Neerslachtige gevoelens kunnen een enorme energie hebben, maar ze hebben ook hun eigen waarde. Als wij onze diepe gevoelens onder ogen durven te zien wijzen ze ons de weg naar een vervuld leven. Neerslachtige gevoelens vertellen ons wat we kwijt willen en laten ons fantaseren over wat we wél willen. Verdriet bijvoorbeeld maakt ons kwetsbaar en maakt hele intime ontmoetingen met andere mensen mogelijk. En meestal is je hoofd naar een huilbui weer heerlijk opgeklaart. Maar soms kunnen je angsten of je wensen en dromen zo intens zijn, dat je bang bent dat je vrienden je belachelijk zouden vinden? En hoe ga je met deze heftige gevoelens om?
Er zijn diepe gevoelens waar woorden tekort schieten. In alle wereldculturen werden deze gevoelens bezongen. Samen zingend voelden de gemeenschap en haar individuen zich krachtiger. De Noord-Amerikaanse indianen zongen voordat zij op jacht gingen om zich sterk en met elkaar één te voelen. In veel culturen waren er klaagvrouwen die droevige klanken maakten om het verdriet bij iedereen los te maken, omdat men wist dat angst en verdriet naar binnen kan slaan en mensen ziek kan maken. In Afrika heb je worksongs, in de hele wereld zijn er strijdliederen om samen krachten te verzamelen. En dan hebben we nog de spirituele liedjes die ons aan het bestaan van iets groters dan wijzelf herinneren.
Bij SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH gaan we al wandelend op de muzikale paden van onze verre voorouders ontdekken, hoe zij samen zingen als krachtbron gebruikten. We zullen traditionele wereldliederen zingen en daarbij tweede stemmen improviseren. Binnen de veilige sfeer van de groep voel je (hopelijk) de kans om je te openen. En als we met ons allen vanuit ons gevoel durven te zingen is er ineens magie. Vaak zijn we diep geraakt. Soms vallen er tranen, er wordt geknuffeld, er ontstaan openingen voor oprechte gesprekken. Dit is een soort voeding, die in onze samenleving vaak te kort komt. En deze omtmoetingen worden nog krachtiger als we onze eigen liederen schrijven over wat we zoeken, waar we van dromen en wat we kwijt willen.
Het team van SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH wil jongeren inspireren om hun eigen community-zangcultuur te creëren. Met hulp van verschillende (gast)docenten schrijven wij eigen krachtliederen, die we vervolgens samen zingen en er tweede stemmen bij improviseren. Deze liederen (en daarmee onze diepe gevoelens) nemen wij professioneel op en gaan ze op youtube en spotify met jongeren uit de hele wereld delen. We willen hiermee duidelijk maken dat het het streven naar perfectie is wat ons gelukkig maakt, maar het samen delen van wat we al hebben. Want:
“Niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt, dat is geluk.“
oude wijsheid
De sessies
Er zijn 10 sessies á 4 uur gepland (op zaterdagen van 13-17u) beginnend op 6 november 2021 en eindigend op 2 juli 2022. Iedere middag heeft grofweg deze planning:
- 13-13:15u Sharing
- 13:15 –14:15u Wereldmuziek zingen en erover improviseren, evtl. improvisatieoefeningen en eigen liedjes van vorige keer.
- 14:30-16:00u Songwriting-workshop door een gastdocent
- 16-17u zelfgeschreven liedjes oefenen en opnemen
Het team
Janina Stopperka (initiatiefnemer, zangcoach en muzikant) en Uli Wentzlaff-Eggebert ( muzikant en geluidstechnicus) vormen het basisteam. Daarnaast zullen verschillende gastdocenten komen om ons te helpen de teksten te schrijven, zoals Regine Hilhorst, Moes Wagenaar, Joyce Hellendoorn, Marcel Verheugd. We gaan verschillende gastmuzikanten uitnodigen om te helpen met de liedjes schrijven en om mee te spelen tijdens een aantal sessies.
De data:
- 6 november – Met Janina Stopperka als songwritedocent en Uli Wentzlaff-Eggebert als muzikaal leider
- 20 november – met gastdocent Marcel Verheugd, Componist/SingerSongwriter/Gitarist/Coach, gastmuzikant Jan-Pieter van der Giessen
- 18 december – met gastdocent Pernilla Kannapinn, singer-songwriter, muzikant en kunstenaar
- 15 januari – met gastdocent Joyce Hellendoorn, Soul Voice teacher, songwriter, auteur, gastmuzikant Marcel Verheugd
- 12 februari – met gastdocent Regine Hilhorst, voormalig stadsdichter van Enschede, gastmuzikant Franc Deiman
- 12 maart – met gastdocent Moes Wagenaar, voormalig stadsdichter van Enschede, gastmuzikant Marcel Verheugd
- 9 april – Met Janina Stopperka als songwritedocent en Uli Wentzlaff-Eggebert als muzikaal leider
- 14 mei – Generale repetitie met de jonge songwriters Maudi, Oscar, Christian, Debbie, Lima en Cathrien plus Uli, Janina en gastmuzikanten Marcel Verheugd en Jan-Pieter v/d Giessen
- 10 juni – Optreden in Theater Concordia met de jonge songwriters Maudi, Oscar, Christian, Debbie, Lima en Cathrien plus Uli, Janina en gastmuzikanten Marcel Verheugd en Jan-Pieter v/d/ Giessen,
- 10 juli – Optreden op het TRISKAL-festival in Neede met de jonge songwriters Maudi, Oscar, Christian, Debbie, Lima en Cathrien plus Uli, Janina en gastmuzikanten Marcel Verheugd en Jan-Pieter v/d/ Giessen
Kosten:
Deelname was in principe gratis, maar iedere deelnemer betaalde een symbolische eigen bijdrage van €50 voor het gehele jaarproject. Wie zich dit bedrag echt niet kon veroorloven mocht een vrijstelling aanvragen bij Janina.
Wie kon meedoen:
Het project was voor max. 15 jongeren tussen 16-26. Ben je net iets ouder of jonger, maar wil je heel graag meedoen, dan proberen we iets te regelen. Je hebt geen zangervaring nodig, maar het is belangrijk dat je bereid bent om uit je comfortzone te stappen. Kwetsbare jongeren, allochtonen en vluchtelingen zijn bijzonder welkom! Het is belangrijk dat je op tenminste 8 van de 10 data aanwezig kunt zijn.
Wat nu nodig is:
Als je weet, dat je mee wilt doen, dan meld graag zo gauw mogelijk aan. Als je nog niet weet of je alle data beschikbaar bent , meld je alsnog onder voorbehoud alvast aan. Aanmelden kan per mail aan j_stopperka@hotmail.com
You must be logged in to post a comment.