10 creatiefe sessies voor jongeren (vanaf 16 jaar) met wereldmuziek, songwritingworkshops en opnames op eigen YouTube-channel

Aangezien we tegenwoordig niet meer terug kunnen grijpen op een zangtraditie die uitnodigt om op feesten en bijeenkomsten met jong en oud uit volle borst of juist vanuit je gevoelige hart te gaan zingen, (terwijl dat zo verbindend en helend is),  laten we ons bij SINGIN’ FOR PEACE inspireren door de zanggebruiken van andere culturen en creëren onze eigen jongeren community-zangcultuur.

In de grote wereldculturen zijn droevige liederen over pijn en verlies, liederen over een diep verlangen, strijdliederen om samen krachten te verzamelen e.z.v. . Alleen in een veilige sfeer zijn deze oprechte mededelingen van hart tot hart überhaupt mogelijk, en als het gebeurd is er magie en verstilling, is er een klein wondertje gebeurd en is iedereen diep geraakt. Er vallen tranen,  er wordt geknuffeld, er ontstaan openingen voor oprechte en diepe gesprekken. 

Dit is een soort voeding, die in onze samenleving vaak te kort komt. Zingen kan helend zijn, zeker als je uit volle borst en diep vanuit je hart zingt. Je staat dan midden in je kracht. Hiervoor hoef je niet professioneel geschoold te zijn, alleen durven je te openen. Als iedereen dit aandurft draag je elkaar. 

Jongerengroep in Stara Zagora / Bulgarije

Door veel traditionele liedjes uit andere culturen te zingen en ermee te spelen laten we ons inspireren voor het schrijven van eigen “community”-songs. Liedjes die gaan over ónze  dromen, ónze wensen en ónze angsten, liederen die ons laten voelen, dat we niet alleen zijn, dat we geluk en liefde, maar ook onze wanhoop met elkaar kunnen delen. Liedjes, die ons bij elkaar troost en verbinding laten vinden. SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH is bedoelt als een creatief experiment, waarin we met z’n allen in het diepe springen en gaan zwemmen in het chaos van de vele mogelijkheden. Hoe makkelijk of moeilijk het wordt om in een creatief proces een beetje dezelfde kant uit te gaan zullen we zien. Het vraagt zeker om openheid van alle deelnemers, de bereidheid om toe te geven of juist niet van mening te wijken als dat van binnen zo voelt. 

De sessies

In het project SINGIN’ FOR PEACE- YOUTH zingen jongvolwassenen eenvoudige wereldmuziek, ontwikkelen het lef om te improviseren en schrijven vervolgens zelf korte krachtige liedjes. Er zijn 10 bijeenkomsten / sessies van 4 uur gepland (13-17u op zaterdagen en zondagen), beginnend in november 2021en eindigend in juli 2022. Iedere sessie bestaat uit drie onderdelen: 

  1. Zingen van traditionele wereldmuziek uit verschillende culturen (Afrikaans, Indiaas, Joods, Noord-europees, Oost-europees, Roma, Arabisch) en erover improviseren. Op deze manier maken wij kennis met commuyity-singing in andere culturen. Tijdsduur: 1-1,5u
  2. Onder aanleiding van een (gast)docent schrijft iedereen een (of meerdere) korte krachtige tekst, geïnspireerd op wat ons innerlijk beweegt in ons dagelijks leven. Tijdsduur: 1-1,5u
  3. Met hulp van twee of (gast) muzikanten bedenken de jongeren melodieën en harmonieën voor deze teksten. Die zojuist ontstane liedjes / mantra’s / chants worden ter plekke met de hele jongerengroep gezongen en er wordt over geïmproviseerd. Tijdsduur: 1,5 u

De perfectie van de imperfectie

Deze improvisaties worden al (professioneel) opgenomen en het “mooiste” lied van iedere sessie wordt achteraf professioneel geproduceerd met video-opnames erbij.

De opnames moeten geweldig klinken, maar toch niet té professioneel zijn. Één doel van SINGIN’ FOR PEACE is om duidelijk te maken, dat samen zingen, samen liedjes maken, samen improviseren niet alleen door opgeleide muzikanten moeilijk hoeft te zijn, dat er geen speciale mensen voor nodig zijn, maar dat iedereen het kan. Als je het maar probeert. De perfectie van de imperfectie dus. 

Kwetsbare jongeren

Zat je ooit of misschien zelfs nu diep in de put? Dan zoeken we juist jou, want problemen zijn ook kansen. Mensen met psychische problemen zijn vaak gevoelige mensen, en dat is een geweldig mooie eigenschap als het om creativiteit gaat. Je bent in contact met je binnenste, ook al is het misschien soms meer dan je lief is. En als er iets is, dat je stem mooi laat klinken en je aanzet tot creativiteit, dan is het de contact met wat je diep van binnen voelt. En weet, samen zingen kan niet alleen fijn zijn, maar ook helen. Daarom is dit project in het bijzonder bedoelt voor jongeren die nu of in het verleden te maken hadden met psychische problemen. Want juist als het even niet zo lekker gaat weten we geen raad met onze gevoelens. En daarin kan deze SINGIN’ FOR PEACE-community een betekenis hebben. Liedjes over wat we zoeken, over waar we van dromen en over wat we kwijt moeten, kunnen affirmaties zijn waarmee we een nieuwe realiteit creëren. Met SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH hopen we een waardevolle bijdrage aan het algehele welbevinden van de jongeren te kunnen leveren.

Aanmelden

Als je van zingen houdt (ook al durf je misschien niet voor vrienden te zingen), als het je leuk lijkt om je eigen liedjes te schrijven en als je zin hebt om deel van een creatieve groep te worden, dan stuur een mail naar j_stopperka@hotmail.com

Bonus: een jongeren uitwisselingsreis naar Bulgarije

Samen zingen met een community maakt je weerbaarder, zeker als je over je dromen, je wensen en je angsten zingt. Met de opnames willen we uitreiken naar andere jongeren in NL of Europa.

Er is in samenwerking met de Europese stichting ERASMUS plus en de stichting Bulgarski Gordost uit Bulgarije een jongerenreis gepland aankomende zomer, waarin ca. 16 Nederlandse jongeren samen met Janina Stopperka en Uli Wentzlaff-Eggebert plus twee gastmuzikanten naar Bulgarije reizen om daar jongeren uit Turkije, Uzbekistan en Bulgarije te ontmoeten. Deze jongeren komen samen met hun organisaties, die allen als doel hebben om jongeren middels kunst, cultuur en ambacht in hun kracht te zetten.