Op 6 november 2021 startte bij zangwerkplaats Enschede een Songwriting-project voor jongeren. Daarin maken jongeren van 16-26 jaar al zingende kennis met mantra zingen en wereldliederen en geïnspireerd daardoor schrijven zij hun eigen liederen. Geholpen worden zij door verschillende gastdocenten. Alle liedjes worden professioneel opgenomen en zijn sinds kort te vinden op onze Singin’ for-Peace-YOUTH-souncloud-kanaal.

Een update van ons project van 26 januari ’22

Ondertussen hebben we vier van de zeven songwritingworkshops gehad en er zijn al vele supermooie liedjes ontstaan die op onze Soundcloud-kanaal te beluisteren zijn. We gaan op deze site binnenkort ook de teksten en akkoorden posten, zodat iedereen die wil de liedjes na kan spelen.

Waarom dit project?

Jongeren kruipen steeds meer weg achter apparaten, communiceren heel veel via sociale media en gedragen zich zoals zij gezien hebben bij de helden van hun lievelings-series. 

Maar hoe vindt je je plek in de echte wereld? Wat doe je met de gevoelens die je s’ ochtends voelt bij het wakker worden en s’ avonds bij het naar bed gaan. Neerslachtige gevoelens kunnen een enorme energie hebben, maar ze hebben ook hun eigen waarde. Als wij onze diepe gevoelens onder ogen durven te zien wijzen ze ons de weg naar een vervuld leven. Neerslachtige gevoelens vertellen ons wat we kwijt willen en laten ons fantaseren over wat we wél willen. Verdriet bijvoorbeeld maakt ons kwetsbaar en maakt hele intime ontmoetingen met andere mensen mogelijk. En meestal is je hoofd naar een huilbui weer heerlijk opgeklaart. Maar soms kunnen je angsten of je wensen en dromen zo intens zijn, dat je bang bent dat je vrienden je belachelijk zouden vinden? En hoe ga je met deze heftige gevoelens om? 

SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH in Stara Zagora / Bulgaria

Er zijn diepe gevoelens waar woorden tekort schieten. In alle wereldculturen werden deze gevoelens bezongen. Samen zingend voelden de gemeenschap en haar individuen zich krachtiger. De Noord-Amerikaanse indianen zongen voordat zij op jacht gingen om zich sterk en met elkaar één te voelen. In veel culturen waren er klaagvrouwen die droevige klanken maakten om het verdriet bij iedereen los te maken, omdat men wist dat angst en verdriet naar binnen kan slaan en mensen ziek kan maken. In Afrika heb je worksongs, in de hele wereld zijn er strijdliederen om samen krachten te verzamelen. En dan hebben we nog de spirituele liedjes die ons aan het bestaan van iets groters dan wijzelf herinneren.   

Bij SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH gaan we al wandelend op de muzikale paden van onze verre voorouders ontdekken, hoe zij samen zingen als krachtbron gebruikten. We zullen traditionele wereldliederen zingen en daarbij tweede stemmen improviseren. Binnen de veilige sfeer van de groep voel je (hopelijk) de kans om je te openen.  En als we met ons allen vanuit ons gevoel durven te zingen is er ineens magie. Vaak zijn we diep geraakt. Soms vallen er tranen,  er wordt geknuffeld, er ontstaan openingen voor oprechte gesprekken. Dit is een soort voeding, die in onze samenleving vaak te kort komt. En deze omtmoetingen worden nog krachtiger als we onze eigen liederen schrijven over wat we zoeken, waar we van dromen en wat we kwijt willen.

Het team van SINGIN’ FOR PEACE – YOUTH wil jongeren inspireren om hun eigen community-zangcultuur te creëren. Met hulp van verschillende (gast)docenten schrijven wij eigen krachtliederen, die we vervolgens samen zingen en er tweede stemmen bij improviseren.  Deze liederen (en daarmee onze diepe gevoelens) nemen wij professioneel op en gaan ze op youtube en spotify met jongeren uit de hele wereld delen. We willen hiermee duidelijk maken dat het het streven naar perfectie is wat ons gelukkig maakt, maar het samen delen van wat we al hebben. Want: 

Niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt, dat is geluk.

oude wijsheid

Uitwisselingsreis naar Bulgarije 

We zullen we deze liedjes ook in het openbaar vertonen. In de zomervakantie is een reis naar Bulgarije gepland, waar we jongeren uit andere culturen zullen ontmoeten en onze liederen aan hun laten horen.

De sessies

Er zijn 10 sessies á 4 uur gepland (op zaterdagen van 13-17u) beginnend op 6 november 2021 en eindigend op 2 juli 2022. Iedere middag heeft grofweg deze planning:

 • 13-13:15u Sharing 
 • 13:15 –14:15u Wereldmuziek zingen en erover improviseren, evtl. improvisatieoefeningen en eigen liedjes van vorige keer. 
 • 14:30-16:00u Songwriting-workshop door een gastdocent
 • 16-17u zelfgeschreven liedjes oefenen en opnemen 

Het team

Janina Stopperka (initiatiefnemer, zangcoach en muzikant) en Uli Wentzlaff-Eggebert ( muzikant en geluidstechnicus) vormen het basisteam.  Daarnaast zullen verschillende gastdocenten komen om ons te helpen de teksten te schrijven, zoals Regine Hilhorst, Moes Wagenaar, Joyce Hellendoorn, Marcel Verheugd.  We gaan verschillende gastmuzikanten uitnodigen om te helpen met de liedjes schrijven en om mee te spelen tijdens een aantal sessies.  

De data:

 1. 6 november – Met Uli en Janina
 2. 20 november – met gastdocent Marcel Verheugd, Componist/SingerSongwriter/Gitarist/Coach
 3. 18 december – met gastdocent Pernilla Kannapinn, singer-songwriter en kunstenaar
 4. 15 januari – met gastdocent Joyce Hellendoorn, Soul Voice teacher, songwriter, auteur
 5. 12 februari – met gastdocent Regine Hilhorst, voormalig stadsdichter van Enschede
 6. 12 maart – met gastdocent Moes Wagenaar, voormalig stadsdichter van Enschede
 7. 9 april –
 8. 14 mei
 9. 11 juni 
 10. 2 juli

Kosten: 

Deelname is in principe gratis, maar iedere deelnemer betaalt een symbolische eigen bijdrage van €50 voor het gehele jaarproject. Wie zich dit bedrag echt niet kan veroorloven mag een vrijstelling aanvragen bij Janina. 

Wie kan meedoen:

Het project is voor max. 15 jongeren tussen 16-26. Ben je net iets ouder of jonger, maar wil je heel graag meedoen, dan proberen we iets te regelen. Je hebt geen zangervaring nodig, maar het is belangrijk dat je bereid bent om uit je comfortzone te stappen. Kwetsbare jongeren, allochtonen en vluchtelingen zijn bijzonder welkom! Het is belangrijk dat je op tenminste 8 van de 10 data aanwezig kunt zijn. 

Wat nu nodig is: 

Als je weet, dat je mee wilt doen, dan meld graag zo gauw mogelijk aan.  Als je nog niet weet of je alle data beschikbaar bent , meld je alsnog onder voorbehoud alvast aan.  Aanmelden kan per mail aan j_stopperka@hotmail.com