Ik geef steeds meer ukelele-lessen en ontdek, dat geen instrument toegankelijker is om zelf muziek te maken en daarbij te zingen. Binnen een uur kun je al je eerste liedje spelen en er misschien zelfs al bij zingen. 

De ukelele is klein, en daarom makkelijk mee te nemen.

De ukelele is zacht, daarom zullen de buren er nooit last van hebben.

De ukelele is erg makkelijk te bespelen, kinderen vanaf 9 jaar kunnen er al aan beginnen.

Ook niet onbelangrijk: Een ukelele is vergeleken met andere muziekinstrumenten best goedkoop. 

En het leukste – je kunt er eindeloos veel liedjes op spelen. Een wereld vol met heerlijke liederen gaat voor je open. Spelenderwijs wordt je steeds beter en wordt jouw liedjeswereld steeds groter.

En vergeet nooit – muziek maken is een heel sociale bezigheid. Zelfs in je eentje ben je samen met degene, die het lied heeft gezongen. Nog leuker is het wel om met een groep mensen bij elkaar te komen en samen de liedjes te zingen waar je zo van houdt. 

Hier nu wat tips voor het kopen van een geschikte ukelele voor jou

Omdat ik vaker de vraag krijg, waar je op moet letten bij het kopen van een ukelele, hier dan een paar tips.

1 – Wat kost een ukelele?

Ukeleles zijn er van heel goedkoop tot heel duur. Maar beginners vinden rond de €80-€140 al een goede ukelele. In je plaatselijke muziekwinkel (in Enschede is er een mooie keus bij https://kajsguitarstore.nl/) of online (bijvoorbeeld  https://www.bax-shop.nl/ukeleles ).

Handig, om ook een stemapparaat erbij te bestellen en een hoes. 

2 – Materiaal

Ukeleles zijn er verschillende houtsorten, maar ook van plastic of van plaatmateriaal. Hout klinkt het mooist. Ik zelf heb verschillende ukeleles. Mijn liefste is van KALA. Dat merk zou ik dan ook adviseren. Maar ik heb ook een outdoor-ukelele, die is van plastic en mag vochtig worden en klinkt ook best mooi. En ik heb meerdere Cabalho-ukeleles. Die zijn erg mooi kwa uiterlijk en klinken ook goed. Voor een uitstekende klank kom je in de prijscategorie €300 en meer. Ik vindt het klankverschil absoluut het geld waard, maar dat moet iedereen zelf besluiten.

3 – Maten

Er zijn drie gangbare maten: sopraan (kleinste), concert (middelgroot) en tenor (grootste). Hoe groter de ukelele, hoe meer ruimte voor je vingers en hoe voller de klank. Ze zijn allemaal op dezelfde manier gestemd, dus als je op een sopraan-ukelele kunt spelen, kun je ook op een tenor-ukelele spelen. 

Er is geen kwalitatief betere of slechtere maat. Het is gewoon, wat jou meer bevalt.

Als je nu zo gauw mogelijk aan de slag wilt en spelen, lees dan mijn volgende blog : “Ukelele spelen in 4 stappen”