Een instrument bespelen is een fantastische hobby, dat je een leven lang gelukkig kan maken, Daarnaast hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen, dat zelf muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Wat sport voor het lichaam is, is muziekbeoefening voor de geest.

Tekening door Simone Albinus

Piano leren spelen – welke methode?

Ik geef les aan kinderen vanaf 5 jaar, ook in het Engels of Duits. Afhankelijke van het kind leren we makkelijke liedjes spelen volgens een gebruikelijke pianomethode of door voordoen – nadoen. Ik experimenteer met de Suzuki-methode, waarin je pianospelen leert zoals je ooit je moedertaal leerde spreken. Spreken leerde je niet door te lezen, maar door te experimenteren met klanken die je kunt maken en vervolgens door na te doen wat je ouders voordoen). Rond de leeftijd van 9 of 10 jaar verandert vaak het muzikale interesse. Een eigen muzieksmaak ontwaakt en het kind is duidelijk geboeid door precies “zijn muziek”. Van deze heerlijke energie maak ik als docent gebruik. (Meer informatie onder “repertoire”.) Sommigen kinderen hebben dan geen zin meer in het steeds complexer wordende noten lezen. Als zij het leuk vinden stappen we dan over op het pianospelen van akkoordsymbolen. Dan gaat er een nieuwe muzikale wereld open: de wereld van de popmuziek. Meestal kunnen ze binnen een aantal maanden hun favoriete liedjes op de piano spelen en erbij zingen. Prachtig om deze ontwikkeling mee te maken, want er groeit een muzikale persoonlijkheid, die zelf haar weg mag bepalen. Uiteraard kunnen we ook met de instrumentale muziek verder gaan. Maar ook daarin zullen eigen wensen een grotere rol gaan spelen. Gelukkig zijn van heel veel liederen vereenvoudigde versies te vinden.

Oefenen

Dagelijks oefenen is wenselijk. Het instrumentale spel moet geautomatiseerd worden, net als leren lezen of schrijven. Kinderen hebben het nodig, dat de ouders er toezicht op houden, dat geoefend wordt, maar ook dat de ouders meedoen. Dat de ouders ook eens proberen om op de piano te spelen, dat de ouders precies volgen wat het kind nieuws heeft geleerd en het ervoor prijzen. Goed werkt het om het oefenen een plek in de dagritme te geven, bijvoorbeeld voor het eten of voor het gamen of tv-kijken. Een kind vindt het meestal fijn, als de ouders in de buurt zijn als ze gaan oefenen. Lovende woorden doen wonderen! Laat steeds weer zien, dat het je raakt als je kind vol plezier met zijn instrument speelt. Ook al is het niet altijd hetgeen de docent heeft opgegeven. Het is juist heel fijn, als de kinderen op eigen initiatief wat proberen. Een instrument is een vriend.

Bekijk hier een opname van een pianoleerlinge. https://youtu.be/nmUjXguE7QI

Muziek beluisteren en repertoire zelf kiezen

Bij zangwerkplaats Janina Stopperka mag je je eigen repertoire kiezen (maar het hoeft niet). Ook kinderen. Kinderen hebben vaak melodietjes in hun hoofd. Zij vinden het heel leuk, om die op de piano te kunnen spelen. Het is heel bevorderend voor het pianospelen, als je thuis naar pianomuziek luistert. Samen met je kind of op de achtergrond. Onderstaand een paar voorbeelden van playlists op spotify. Dat de leerling pianomuziek mooi vindt is heel belangrijk voor de motivatie om steeds te oefenen. Maar ook melodietjes uit games, van de radio en YouTube zijn geschikt. Zelf mogen kiezen is een belangrijke leidraad in mijn pianolessen. Ik doe mijn best om bladmuziek te vinden en iets te moeilijke muziek te vereenvoudigen of in te korten, zodat het toch gespeeld kan worden.

Pianomuziek, waar ik blij van wordt (klik op de namen voor de spotify-playlists):

Gyermekeknek – Bela Bartok, Anders Linros , Ludovico Einaudi , Phillip Glass, Claude Debussy, Glenn Gould

Alfred’s pianomethode deel 1 kids , Alfred’s pianomethode deel 1B kids, Alfred’s pianomethode deel 2 kids, Alfred’s pianomethode deel 3 kids, Alfreds pianomethode deel 4 kids

Songwriting

Er is niets leerzamer, dan je eigen liedjes schrijven en willen begrijpen hoe de klankwereld in elkaar zit. Als kinderen er interesse in hebben, dan leg ik hun de wereld van akkoordfamilies en toonladders uit. En gaan we samen op een creatieve reis.

Combinatieles Piano lichte muziek + zang

Aangezien ik zowel zang- als pianodocent ben en zelf ook optreed als “pianozangeres” geef ik graag les aan tieners en kids, die zichzelf op de piano willen begeleiden. De wensen van de leerling volgen wij: De leerling mag zelf liedjes kiezen. Soms ligt de focus meer op de zang, soms meer op het pianospel. De ervaring leert, dat de zangstem als vanzelf mee ontwikkeld met de pianovaardigheden. Dan heb ik het over ritmegevoel, toonzuiverheid, harmonisch begrip. De klank van de zangstem heeft soms wel aandacht nodig, vooral als het over volume maken gaat. Daar help ik de leerling graag mee verder.

Pianoles voor volwassenen

Ook volwassenen kunnen uiteraard pianolessen bij mij volgen, op dezelfde manier.

Strippenkaarten

Ik werk met strippenkaarten. Er wordt alleen voor die lessen betaald die ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Afhankelijk van de leeftijd van het kind adviseer ik lessen van 20min (6-8 jaar) of 30min (9 jaar en ouder)

Strippenkaart Kind wekelijkse lessen (4 maanden geldig):

12 x 20min = €175 (Dat komt neer op €52,50 per maand bij 36 lessen per jaar)

12 x 30min = €233 (Dat komt neer op €70 per maand bij 36 lessen per jaar)

Voor volwassenen gelden voor wekelijkse lessen dezelfde tarieven plus 21% btw.

Strippenkaart Volwassene in vrij ritme, 10 mnd. geldig: 4 x 30 min = €120 of 8 x 30 min = €220 of 12 x 30 min = €300

Stichting Leergeld: Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen de pianolessen en piano-zanglessen bijna volledig vergoed krijgen (20min-lessen). Per maand betaal je €5, de rest vergoed de Stichting. Voor 30-min-lessen betaal je €22 per maand bij. Meer informatie over Stichting Leergeld vindt je hier : https://www.leergeld.nl/enschede/

De kids oefenen graag voor een voorspeeluurtje

Voorspeeluurtjes vindt ik erg belangrijk, want hoe vaker je het doet hoe gewoner je het vindt. Plankenkoorts heeft dan minder kans. Een foute noot is niet erg , als je maar je plezier in muziek maken met de wereld deelt. Twee keer per jaar spelen mijn pianoleerlingen voor ouders, familie en kennissen. 

Proefles

Als je interesse in een proefles hebt, of meer informatie wilt, mail dan aan zangwerkplaats[at]outlook.de. Kosten proefles: kind gratis, volw. €10.