“Zingend kom ik in verbinding met mijn diepere zelf, en met onderdrukte kanten van mijn persoonlijkheid.”

Middels opleidingen, zangbijscholingen en persoonlijke dilemma’s heb ik mijn bewustzijn ontwikkeld voor de samenhang van lichaam, stem en ziel. Ik begrijp nú, dat stem en persoonlijkheid héél nauw met elkaar verbonden zijn en dat onze verschillende stemkleuren de verschillende kanten van onze persoonlijkheid weerspiegelen. Hoe meer stemkleuren je ter beschikking hebt, hoe rijker je als mens word. Soms kwetsbaar, soms krachtig, soms verleidelijk, soms dramatisch, …..

Zanglessen hebben bij mij twee doelen:

  • a) je stem mooier laten klinken en beter leren gebruiken, als nodig met technische oefeningen
  • b) je van-jezelf-bewust-zijn verruimen.

Als je je stem wilt “verruimen”, moet zich ook het beeld dat je van jezelf hebt verruimen. Hoe ouder je word, hoe vaster vaak ook het beeld van jou zelf is geworden. Je hebt een ego gecreëerd, waarmee je je identificeert. Om je zingen een nieuwe dimensie te geven, moet je vaak een stuk van je ego loslaten. Je kunt je i.p.v. met je ego ook met je ziel, met je buikgevoel identificeren. Hoe vaker je in contact komt met je buikgevoel, hoe vaker je in contact bent met je ziel. Tijdens iedere zangles breng ik je weer in verbinding met je onderbuik, want daar is ook de zetel van je stem, je authenticiteit, je krachtbron.

Je ontdekt, wat het betekent om bij jezelf te blijven, terwijl je zingt. Je leert, hoe het voelt om “in jezelf te rusten”, wat er ook mag gebeuren.

Je kunt bij mij ook een Zang-transformatie-coaching volgen. Dat is een bewustzijns-coaching en het is intenser en diepgaander dan de zanglessen. De coaching heeft als doel niet het mooie zingen, maar een diepe verruiming van je ziels-bewustzijn. Meer informatie hier

“To live a creative life,
to sing my song,
I have to lose the fear
that I won’t sing properly.”   

Ida Kelarov

Zowel bij het Vrouwenkoor The Sista’s als ook bij het vrouwen-transformatie-coaching speelt overgave een grote rol. Vastgehouden gevoelens kunnen op het hart slaan, en daarom is zingen vanuit je hart een hele gezonde bezigheid voor je ziel.

Zangwerkplaats Enschede is de holistische muziekschool van zangeres Janina Stopperka. Holistisch, omdat zij  body, mind en soul gebruikt om de deelnemers plezier aan het musiceren te laten ervaren. Muziek beschouwt Janina als een mix uit OVERGAVE (hart) , CREATIVITEIT (mind) en INSTRUMENTALE MEESTERSCHAP (body). Dat in tegenstelling tot vele traditionele  muziekscholen, die vooral op technische bekwaamheid / instrumentaal meesterschap gericht zijn.  

In alle projecten spelen voelen (hart), improviseren (geest) en stembeheersing (lijf) een rol, maar de verdeling is per project een beetje anders.

Janina accordeonCreatief zingen 

Improviseren, tweede stemmen leren zingen en de ruimte hebben om fouten te mogen maken en uit te proberen: Dat kan bij de JazzSinners,  bij Singin’ for Peace en bij Intuïtief liedjes schrijven!. Je zelf kunnen begeleiden op een instrument is een geweldige basis om alleen thuis creatief worden met muziek. Ukelele en piano leren spelen kan best snel gaan, als je van akkoordsymbolen i.p.v. noten speelt. Dat kun je bij de ukuSingers (ook online) leren en tijdens één op één pianolessen (ook online). Creatief musiceren werkt fantastisch met een groep. Je inspireert elkaar, daagt elkaar uit, laat je imperfectie zien en krijgt altijd direct feedback. De zangwerkplaats is een geweldige plek om op deze manier je muzikale identiteit verder te ontwikkelen.

Instrumentaal meesterschap

De relatie met je instrument is de basis voor alle muziek. Ik noem het liever niet controle of beheersing, want ik zie het meer als een vriendschap tussen de muzikant en zijn instrument. En daarom hoeft men geen technisch meester te zijn om mooie muziek te laten ontstaan. Op ieder niveau kun je mooie muziek maken. De instrumentale en zanglessen bij de Zangwerkplaats doelen dan ook niet op het verwerven van het hoogste technische niveau. Maar het plezier aan het muziekmaken is de leidraad. De muzikale wensen van leerlingen en deelnemers bij de Zangwerkplaats spelen altijd een grote rol in de repertoirekeuze. Janina Stopperka bouwt graag de lievelingsliedjes van de leerlingen in het leerproces. De succes hiervan zie je terug bij de ukuSingers en de ukuleleTeens. En bij de pianoleerlingen, die meestal meerdere jaren blijven les nemen.

Weinig muziektheorie

KENNIS VAN NOTENSCHRIFT is NIET NODIG voor de groepsprojecten. Ook in de individuele lessen kan op wens zonder notenschrift worden gewerkt.

Over Janina Stopperka

Janina werkt sinds 2003 met amateurzangers, toneelgroepen en koren en geeft instrumentale lessen. Haar specialisatie is Wereldmuziek en Jazz, Improvisatie en Songwriting, Zang, Piano en Ukelele. Sinds 2014 heeft zij haar eigen Zangwerkplaats in Enschede , die haar in staat stelt om onafhankelijk van stedelijke muziekscholen en korenbesturen haar inzichten in eigentijdse zangprojecten te verwerken. Janina heeft haar eigen visie op het muziekonderwijs. Vanuit-het-hart-en-het-creatieve-brein-leren is haar insteek. Doen, doen, doen. Met vallen en opstaan. En later begrijpen wat je doet, als daar een behoefte is.   Van het hoofd wordt al zoveel verwacht op werk en school. Janina neemt graag de ruimte om te experimenteren en te onderzoeken hoe zij met niet-professionele zangers en muzikanten passievolle muziek kan maken.

Meer informatie over mij vindt je hier. https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/mijn-muzikale-ontwikkeling/

Enschede, Neede, Ahaus – en ONLINE

Zangwerkplaats Janina Stopperka heeft zijn hoofdlocatie in Enschede, maar vanaf september 2022 worden de individuele lessen ook in NEEDE en AHAUS aangeboden en ook ONLINE.  In NEEDE, op de prachtige Hof van Moeder Aarde wordt ook Singin’ for Peace en ukuSingers aangeboden.

Het complete projectaanbod voor 2022/23 (klik op naam voor uitgebreide informatie)

Wekelijks:

Om de week:

Maandelijks

  • Do 19:30-20:30: UKUSINGERS ONLINE
  • Zo 10:00-11:00 Singin’ for Peace NEEDE.  Geef je hart een creatieve stem! met wereldmuziek (Neede)
  • Zo 11-13:30: UKUSINGERS, Ukelele-jaarproject voor beginners of gevorderden (Enschede en Neede)
  • Ma of Di 19-23:00: ZINGNACHT / Singin’ for Peace : Geef je hart een creatieve stem! met wereldmuziek

Hier een actueel overzicht van de tarieven in 2022/23 

Graag klikken. 

Zangeres Janina Stopperka

Naast mijn werkzaamheden als muziekdocent en coach treed ik op als piano-zangeres met een programma van Brecht-liederen, Duitse chansons uit de jaren 20-40 en mijn eigen liederen.

In 2020 begon ik met mijn eigen zelfgeschreven liedjes op te treden. Dat geeft mij veel voldoening en zal de komende jaren nog worden uitgebouwd, samen met verschillende muzikale partners. Samen met Joyce Hellendoorn vormen wij sinds 2022 het duo JOYA TIERRA. Onze eigenwijze liederen weerspiegelen onze wensen en gevoelens in deze tijd.

Samen met Uli Wentzlaff-Eggebert (Contrabass, percussie, zang) ben ik bezig om samen liederen te schrijven en op te nemen. Maar op aanvraag we geven ook Singin’ for Peace-Meezingconcerten samen (Wereldmuziek en Mantra’s) en spelen jazzstandards (ukelele + contrabas + zang, evtl. ook percussie).

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je hier in voor de nieuwsletter!