“Als ik mijn lijfliederen zing, dan wordt ik mens, dan mag ik zijn!”

Jou eigen wensen zijn de leidraad in de zanglessen. De meeste liederen begeleid ik direct op de piano mee. Het is heel motiverend om te oefenen met je eigen favorite muziek. Daarom mag jij bepalen welke liederen we gaan oefenen. (Als je nog niet weet, van welke liedjes je heel erg houdt, dan help ik je uiteraard.)

Je wordt altijd op de piano begeleid

In de zanglessen en zangprojecten begeleid ik alles zelf op de piano en mijn leerlingen ervaren dat als een bijzondere meerwaarde. Daardoor kunnen we makkelijk in toonsoort, tempo of stijl veranderen. Zodat het past bij jou stem en bij jou mogelijkheden. Is dat een trucje? Nee, alle professionele zangers passen toonhoogte, tempo en stijl van een lied aan aan hun mogelijkheden. Want iedere zanger is uniek. We werken nooit met orkestbanden, tenzij er een specifieke reden voor is. 

De ontwikkeling van je zangstem

Wat jij wilt leren in je zingen, waar jij met mijn hulp naartoe wilt, dat is bepalend voor de aanpak van de lessen. De nadruk kan liggen op het zingen van verschillende liederen en het oefenen van toonvastheid en ritme. Maar we kunnen ook vooral bezigste de klank van je stem: hoe krijg je een vollere klank, meer volume, meer zelfverzekerdheid om jezelf via het zingen uit te drukken. Ik heb een heel repertoire aan stembevrijdende oefeningen, improvisatie oefeningen, technische stemoefeningen en ademhalingsoefeningen. Samen kijken we , wat voor jou het beste werkt.

De helende kracht van het zingen

Ik geloof in de helende potentie van het zingen.

Zingen heelt op zielsniveau, wanneer we bepaalde oerklanken zingen, ver weg van woorden, van begrippen, van ons denken. Door deze klanken verbinden we ons met de oerbron. Er zijn ook liederen, die ons diep in onze ziel kunnen raken.

Zingen heelt op lijfelijk niveau door de trillingen die dor ons hele lijf gaan, naar de verschillende chakra’s. Met een goed stemgebruik geeft zingen een massage van binnenuit. Ook de lage ademhaling met met ons hele longvolumen houdt ons lijf fit. Een uur intens zingen kan net zo inspannend zijn als dansen.

Zingen heelt op geestelijk niveau, wanneer we liederen gebruiken als affirmaties, om ons te herinneren aan positieve ideeën.

Als we zingen, dan komen ziel, lichaam en geest bij elkaar. Daarom benader ik de stem niet puur technisch. Als je je zangstem wilt ontwikkelen is het belangrijk om stil te staan bij deze drie-eenheid. De oorzaak van een stemprobleem kan lichamelijk, maar ook op zielsniveau zijn.

Doel van de Zing voluit!-lessen

Het doel van de zanglessen is altijd om je comfortabel te laten voelen met je stem. Om van je eigen stem leren te houden. Daar naast streven we ernaar, dat je de liederen kunt zingen, die je raken. De ervaring leert, dat onze stem juist aangenamer klinkt, als we niet gefocust zijn op mooi-zingen, maar als het ons lukt om tijdens het zingen verbonden te blijven met ons lijf. Deze aanpak is niet alleen mindful voor je geest, maar helpt ook uitstekend voor toonvast en zuiver zingen met een warme volle stemklank. Ook ervaren zangers, die vastzitten in een onbevredigend stemgebruik, zijn bij deze aanpak gebaat.

Kosten

Tarieven: vindt je op de tarieven-pagina. Een individuele zangproefles van 45 min. kost bij mij €25.

Speciaal voor vrouwen, die vastgelopen zijn in hun leven, bied ik een ZANG-TRANSFORMATIE-COACHING aan. Klik voor meer informatie.